Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Máte doma inváziu molí a márne sa ich snažíte zbaviť: Zaručené rady za pár centov a váš problém bude fuč!

Moľa potravinová Zobraziť galériu (2)
Moľa potravinová (Zdroj: Gettyimages)

VARŠAVA - Určite sa vám stalo, že ste sa zásobili múkou viac ako zvládla vaša špajza, prehliadli obal a domov sa vám nasťahovala potravinová moľa. Prinášame vám však trik, ako sa ich za pár centov môžete zbaviť na veľmi dlhú dobu.

Ak sa vo vašej domácnosti objavila moľa, musíte konať veľmi rýchlo. Môžu vám totižto spôsobiť v domácnosti poriadny zmätok. Moľa potravinová je najbežnejším hmyzom v našich kuchyniach. Hmyz je dlhý asi 10 milimetrov a krídla má biele, strieborné, niektoré hnedé. Najväčšiu skazu spôsobujú práve ich larvy.

Moľa potravinová
Zobraziť galériu (2)
Moľa potravinová  (Zdroj: Gettyimages)

Odkiaľ k nám však prichádzajú? Najčastejšie si ich nevedomky prinesieme z obchodu. Preto je dôležité, či produkty, ktoré si prinesieme domov neobsahujú maličké pavučiny, ktoré sú znakom prítomnosti zámotkov a nežiaduci hmyz sa rozmnoží v našej špajzi.

Dospelí jedinci v podobe motýľov kladú až niekoľko stoviek vajíčok do múčnych výrobkov, cukru, otrúb. Po ôsmich dňoch sa z nich vyliahnu larvy v podobe malých niekoľko milimetrov dlhých húseníc. Tieto tvory sa živia potravinovými výrobkami a trvá až niekoľko mesiacov, kým sa vyvinú v motýľa. Dovtedy nám poriadne znepríjemnia život.

Tento triviálny trik vám však môže pomôcť. Existujú dva veľmi účinné spôsoby. Prvý je, že skúsite dôkladne poumývať všetky skrinky alebo police jablčným octom. Jablčný ocot pôsobí pre hmyz dusivo a odplaší ich. Druhý spôsob pracuje s dospelými jedincami. Pomocou malej nádoby, tanierika s naliatym jablčným octom nalákate dospelých jedincov a tí sa utopia. Ďalším skvelým tipom sú listy vavrínu. Vavrín je väčšine známy pod názvom bobkový list. Ak pridáte pár lístkov do vašich nádob s potravinami, bude pôsobiť ako ochrana a odplaší neželaných návštevníkov a neovplyvní chuť potravín.

S larvami sa žiaľ už bojuje ťažšie. Tam pomôže iba dôkladné prezretie všetkých suchých potravín, kde by sa mohli nachádzať a keď nájdete dôkaz, odstráňte z domácnosti úplne celé balenie potravín.

Viac o téme: HmyzTipy a trikyMoľa potravinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu