Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovský pochod v Bratislave: Odsudzujeme nenávisť! Sviečku pre zavraždeného Matúša a Juraja zapálil aj Heger

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite Zobraziť galériu (8)
Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite (Zdroj: Ramon Leško)

BRATISLAVA - V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Verejnosť sa v piatok podvečer zhromaždila na Zámockej ulici pred podnikom Tepláreň. Práve tam v stredu krátko po 19-tej hodine len 19-ročný Juraj chladnokrvne zavraždil dvoch mladých mužov a jednu ženu zranil. Po vražde ušiel. Policajti ho hľadali celú noc. Našiel sa až ráno v blízkosti Jaskovho radu, kde si jeho telo všimol okolidúci chodec. 

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite (Zdroj: Ramon Leško/Topky)

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite II. (Zdroj: Ramon Leško)

"Úkladná vražda dvoch mladých mužov v stredu večer v LGBTI podniku Tepláreň nás šokovala a hlboko zasiahla. Touto spomienkovou akciou si chceme uctiť obete tohto odporného činu a odsúdiť násilie páchané na LGBTI ľuďoch. Pridajte sa k nám," vyzývajú ľudí organizátori pochodu. Ten sa začína o 17:00 pred podnikom Tepláreň, odkiaľ sa neskôr presunú na Námestie SNP. Tam vystúpia viaceré osobnosti, medzi nimi aj primátor Bratislavy Matúš Vallo či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite
Zobraziť galériu (8)
Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite  (Zdroj: Ramon Leško)

Galéria: Obrovský pochod v Bratislave! Ľudia odsudzujú nenávisť
Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite
Zobraziť galériu (8)
Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite  (Zdroj: Ramon Leško)

Sviečku pre Matúša a Romana prišiel zapáliť aj premiér Eduard Heger, minister životného protredia Ján Budaj, či poslankyňa Romana Tabak. Na podujatí sa zišli tisíce ľudí.

Poslankyňa Romana Tabak prišla vzdať úctu Jurajovi a Matúšovi.
Zobraziť galériu (8)
Poslankyňa Romana Tabak prišla vzdať úctu Jurajovi a Matúšovi.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
Premiér SR Eduard Heger prišiel zapáliť sviečku a dať posledné zbohom obetiam masakry na Zámockej ulici.
Zobraziť galériu (8)
Premiér SR Eduard Heger prišiel zapáliť sviečku a dať posledné zbohom obetiam masakry na Zámockej ulici.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite
Zobraziť galériu (8)
Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite  (Zdroj: Ramon Leško)

Ľudia popoludní prinášali stovky sviečok a tiež transparenty s nápismi obhajujúcimi práva sexuálnych menšín aj k plotu slovenskej ambasády v Prahe. Pietne stretnutia tam usporiadali iniciatívy a strany hlásiace sa na ochranu menšín. Polícia odhadla na začiatku akcie účasť na 150 ľudí, časť z nich po položení sviečky odchádzala, noví prichádzali, ďalší čakali na kamarátov. Kvôli úzkemu chodníku dopravu na mieste strážila polícia.

Stretnutie na uctenie pamiatky obetí streľby a tiež na podporu LGBT+ komunity sa odohrávalo v tichosti. Väčšinou mladí ľudia a rodiny prichádzali s kyticami a sviečkami, časť neskrývala dojatie. Pri plote ležali spolu so sviečkami transparenty, dúhové vlajky či nápisy pripomínajúce obete. Rečníci varovali pred násilím voči menšinám.

Politici aj umelci

Na pódiu počas podujatia vystúpili viaceré osobnosti verejného života z umeleckej aj politickej sféry, odsúdili nenávisť a vyzývali k tolerancii. Iniciatíva Inakosť, ktorá pochod organizovala, vyjadrila sústrasť pozostalým a zaželala skoré uzdravenie zranenej žene. Odsúdila útok na LGBTI+ komunitu. Vyzvala politickú reprezentáciu na jednoznačné a bezpodmienečné odsúdenie takejto nenávisti. Od vlády žiada konkrétne kroky na zamedzenie podobným útokom a o jasný signál, že aj členovia LGBTI+ komunity sú rovnocennou súčasťou spoločnosti. 

Galéria: Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite - príhovory

S príhovorom vystúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Pripomenula, že v uplynulých dňoch sme stratili viacerých mladých ľudí pre bezohľadnosť či nenávisť. "Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne," uviedla s tým, že aj LGBTI+ komunita je súčasťou spoločnosti. Hlava štátu odsúdila nenávisť, vyzvala na spájanie sa. "Spojme všetko zdravé a slušné v tejto spoločnosti. Sme sila, ktorá dokáže prekonať nenávisť a sme sila, ktorá dokáže dať novú šancu našej krajine, aby sme tu už nikdy nemuseli takto stáť z takéhoto dôvodu," dodala.

Na pochode sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽANO) a ďalší členovia vlády, zástupcovia Národnej rady (NR) SR, samospráv a ďalších organizácií. Prezidentský palác na znak úcty a ako prejav solidarity s LGBTI+ komunitou vyvesil dúhovú vlajku. Na znak úcty zosnulým bude nasvietený aj Bratislavský hrad.

Pochod za odsúdenie nenávisti v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
Ľudia pochodujú za odsúdenie nenávisti v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: PochodTepláreňLGBTIZámocká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu