Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nepriaznivé počasie so sebou prináša rekordy: Na Lomnickom štíte je až 70 centimetrov snehu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: VT.sk, FB / SHMÚ)

BRATISLAVA - Počasie uplynulých dní nebolo vôbec priaznivé a bolo typicky jesenné - namiesto slnka neustále pršalo, bolo sychravo a zima. To sa prejavilo aj na našich horách, kde padlo rekordne veľa snehu. Snehová nádielka na Lomnickom štíte dosahuje už takmer meter, no vyzerá to tak, že sa dlho neudrží. Blíži sa totiž oteplenie.

Na to, že v našich veľhorách padlo rekordne veľa snehu na súčasné obdobie, upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti. Môže za to druhá polovica septembra, ktorá bola bohatá na zrážky, či už dažďové alebo snehové a okrem toho mimoriadne chladná. Nočné teploty sa koľkokrát dostali aj pod bod mrazu, v prípade nižších polôh sa blížili k nule. 

Archívne VIDEO Odpratávanie snehu zo striech Múzea Kysuckej dediny vo Vychylovke

Odpratávanie snehu zo striech Múzea Kysuckej dediny vo Vychylovke (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

"V pondelok ráno nám pozorovatelia hlásili už 70 cm snehu, čo je vôbec najvyššia hodnota nie len pre tento deň, ale aj v celej prvej polovici októbra na tejto stanici (podľa údajov od r. 1951). Hodnota sa zrejme ešte trochu zvýši, pretože zrážky budú výraznejšie ustávať až v priebehu utorka," informovali meteorológovia. V utorok dopoludnia, krátko po 11. hodine na Skalnatom plese a Lomnickom štíte naďalej snežilo a z kamier bolo zrejmé, že obe stanice pokrýva súvislá vrstva snehu.

Nepriaznivé počasie so sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vt.sk)
Nepriaznivé počasie so sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vt.sk)

Popoludní však začne zrážok ustávať a je viac, ako isté, že sneh sa tu dlho neudrží. Dôvodom je oteplenie, ktoré nad naše územie príde v stredu a bude ovplyvňovať aj počasie na horách. "V stredu však očakávame výrazné oteplenie. Kým zajtra okolo poludnia bude na Lomnickom štíte okolo -6 °C, v stredu večer až +10 °C, vzduch bude suchý a bude veterno. Tieto podmienky tak spôsobia výrazný úbytok snehovej pokrývky," uzavreli meteorológovia. 

 

Na Lomnickom štíte rekordne veľa snehu, v stredu však začne rýchlo miznúť Na Lomnickom štíte je po chladnej a na zrážky...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, October 3, 2022

Vzhľadom na situáciu v našich veľhorách vydali horskí záchranári viaceré výstrahy. "Vo stredných a vysokých polohách (nad 1600 m n.m.) sa nachádza snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa. V žľaboch, muldách a terénnych depresiách dosahuje nafúkaný sneh aj viac ako 50 cm. Miestami tu hrozí uvoľnenie malých lavín a snehových splazov. Teplota vzduchu na hrebeňoch klesla na -5 až -1°C," uviedli na svojej stránke. 

Nepriaznivé počasie so sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: HZS)

Viac o téme: PočasieHorskí záchranáriMeteorológoviaSHMÚLomnický štítSkalnaté plesoSneh na horách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu