Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pracuje Dzurinda na ďalšej SDK? Rozhovory mal už s viacerými, spomínajú sa tieto MENÁ!

Dzurinda sa zrejme o novom politickom projekte rozpráva s viacerými tvárami menších strán. Zobraziť galériu (6)
Dzurinda sa zrejme o novom politickom projekte rozpráva s viacerými tvárami menších strán. (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Milan Kapusta, Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - O tom, či slovenskú politickú scénu môže obohatiť ešte jedna ostrieľaná tvár z minulosti sa špekuluje už dlhšie a zrejme nepôjde len o prázdne reči. Bývalý premiér a niekdajší líder SDKÚ-SD sa môže v týchto chvíľach podieľať na, podľa jeho slov, niečom väčšom ako len politickej strane. Veľa napovedajú aj jeho údajné rozhovory s viacerými tvárami súčasných, prieskumovo slabších strán. Stvorí s nimi novú verziu SDK?

archívne video

Heger by mal v parlamente zvolať hlasovanie o dôvere jeho vláde, inak je to divadlo, odkazuje Dobrá voľba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V tejto chvíli sa mi zdá, že ako základ nového projektu by malo vzniknúť niečo nové. Ak chcete aj politická strana, ktorej líder by mal v rukách nejaké žetóny, aby vedel rozvíjať širšiu spoluprácu. Takémuto projektu sa snažím vdýchnuť dušu," povedal o novom projekte expremiér Dzurinda pre SME.

Ten má svoju motiváciu, prečo chce do niečoho takého ísť. "Chcem zabrániť, aby prepadali hlasy tak, ako prepadali v posledných voľbách. Vrátane môjho hlasu," povedal o svojich plánoch ďalej expremiér Dzurinda. Zdá sa, že momentálne sa do tejto spolupráce hrnú hlavne strany pod 5-percentnou výkonnosťou v prieskumoch.

Nebránime sa tomu, tvrdí ODS

Jednou z nich je aj ODS. "Keď nás osloví, tak sa tomuto nebránime," reagoval predseda a bývalý generál Pavel Macko. Toho vraj Dzurinda s novým projektom priamo neoslovil, no neformálne sa zhovárali, keď bol na návšteve bruselského think-tanku, ktorého prezidentom je Dzurinda od roku 2013.

Generál Pavol Macko.
Zobraziť galériu (6)
Generál Pavol Macko.  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Nechcem zažiť sklamanie ako v roku 2020, reaguje Miroslav Kollár

Takéto rokovania by neodmietla a nepoprela ich ani strana Spolu, kde pôsobil kedysi aj Macko. Jej terajší predseda, primátor Hlohovca a poslanec NR SR Miroslav Kollár teraz uvažuje, "ako ďalej od stredu". "Za seba môže povedať v tejto chvíli toľko, že urobím všetko pre to a v akejkoľvek zmysluplnej a uveriteľnej politickej konštelácii, aby neprepadol ani jeden hlas stredopravého demokratického voliča. Pretože opäť raz pôjde o voľby, ktoré neurčia len zloženie vlády na nasledujúce štyri roky, ale môžu tiež rozhodnúť o charaktere štátu na niekoľko desaťročí. Nechcem viac zažiť sklamanie z posledných volieb, keď státisíce demokratických voličov zostali za bránami parlamentu a aj preto dnes vládnutie vyzerá tak, ako vyzerá," povedal Kollár.

Pracuje Dzurinda na ďalšej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 

AKO ĎALEJ NAPRAVO OD STREDU? Sledujem pozorne už niekoľko mesiacov vývoj komunikácie Mikuláša Dzurindu na tému...

Posted by Miroslav Kollár SPOLU - občianska demokracia on Sunday, September 18, 2022

Proti nie je ani Drucker, nechce však umelé spájania

Na takéto rokovania bol prizvaný aj líder Dobrej voľby a Umiernených a bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker. "Je to správne smerovanie - aby sa stredopravé sily integrovali," vraví Drucker. "Na druhej strane to musí mať nejaké hodnotové, obsahové, programové prieniky a najmä lídra, aby to nebolo umelé spojenie," priznal Drucker. Ten sa so svojou Dobrou voľbou v prieskumoch už mesiace nachádza na veľmi nízkych úrovniach okolo jedného až dvoch percent podpory.

Pracuje Dzurinda na ďalšej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

A čo Za ľudí?

Denník mal otázky ohľadom možného spájania sa aj na koaličnú Za ľudí, ktorej však došli poslanci a v parlamente už dokona stratili aj klub. Na tieto úvahy predsedníčka najmenšej strany súčasnej trojkoalície nereagovala ani šéfka strany Veronika Remišová. Ich podpora sa rovnako hýbe na veľmi nízkych číslach a dá sa povedať, že od februára 2021 prakticky ešte neprekročili 5-percentné kvórum v prieskumoch.

Programový snem Za ľudí schválil kandidatúru niekoľkých primátorov a predsedov krajov
Zobraziť galériu (6)
Programový snem Za ľudí schválil kandidatúru niekoľkých primátorov a predsedov krajov  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Veľký adept - KDH

Avšak subjekt, pri ktorom sa hovorí ako o veľkom a takmer istom adeptovi v novej Dzurindovej družine, by mohli byť Kresťanskí demokrati z KDH. Ich predseda a prešovský župan Milan Majerský sa s Dzurindom stretol ešte pred letom. Strana sa aktuálne pohybuje asi na šiestich až siedmich percentách v prieskumoch. "Vtedy to nebolo nič konkrétne. Vzniknúť mala niečo ako protiváha toho, čo je dnes," potvrdil Majerský jeho rozhovor s Dzurindom. Dávajú si však veľký pozor. Ak by totiž bol pred voľbami opäť reálny scenár, že sa kresťanskí demokrati opäť nedostanú do parlamentu, stanovisko o spájaní prehodnotia. "Tretíkrát si už nechceme dovoliť hazard s prepadnutím hlasov," vraví Majerský.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (6)
Milan Majerský  (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Líder progresívcov Šimečka sa s Dzurindom stretol už v máji

Už medializovanú fotografiu s Dzurindom si v máji na sociálnu sieť zavesil aj nový šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. "Debata o behu aj politike. Viac o tom prvom," písal vtedy Šimečka pri fotografii. Ten však odmieta, že by diskutovali o Dzurindovom projekte. "Neviem, čo by sa muselo stať, aby PS nešlo samostatne do volieb," vraví.

 

Debata o behu aj politike. Viac o tom prvom🙂

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Thursday, May 12, 2022
Viac o téme: ProjektMikuláš DzurindaKDHMilan MajerskýSpoluTomáš DruckerMiroslav KollárDobrá voľbaPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu