Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Starostovia a primátori sa zhromaždili pred Úradom vlády: Podávame pomocnú ruku vláde!

Zhromaždenie starostov a primátorov pred Úradom vlády SR Zobraziť galériu (3)
Zhromaždenie starostov a primátorov pred Úradom vlády SR (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Štvrtkové zhromaždenie starostov a primátorov pred Úradom vlády SR je podaním pomocnej ruky kabinetu, aby začal počúvať skúsenosti z praxe a už tak netápal vo svojich rozhodnutiach. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedli na začiatku mítingu pred sídlom exekutívy. Zdôrazňujú nielen to, že samosprávy najlepšie poznajú dosah kríz na bežných ľudí, ale aj to, že bez výraznej pomoci miest a obcí by štát tieto krízy nedokázal zvládnuť.

"Vláde pripomíname, že práve samosprávy pomohli Slovensku zvládnuť covid, živelné pohromy i situáciu súvisiacu s vojnou na Ukrajine a svojou akcieschopnosťou sú pripravené pomáhať Slovensku aj naďalej. Dnešné podujatie preto má byť o tom, že práve tí, ktorí majú najbližšie k ľuďom, pošepkajú vláde, ako je potrebné riešiť súčasnú vážnu situáciu," uviedli.

Protestné zhromaždenie ZMOS pred úradom vlády SR (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda samosprávneho združenia Branislav Tréger pripomenul, že ak predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) rád hovorí o spojení exekutívy a samospráv ako dvoch pľúcnych komôr, zabezpečujúcich dýchanie štátu, musí byť jasné, že samosprávna časť je vážne ohrozená. "V poslednom období dostala také rany, že je ako po silnom covide," skonštatoval. Vyčíslil, že dosah štátom prijatých opatrení spôsobí v aktuálnom a budúcom roku miliardový deficit v samosprávnych rozpočtoch. "Situáciu pritom ešte zhoršuje inflácia i zdražovanie energií," pripomenul Tréger.

Starostovia a primátori sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Opätovne za samosprávy apeloval na urýchlené riešenie zdražovania energií, pripomenul, že nárast cien sa už prejavuje v bežnom živote obyvateľov, obmedzovaním či rušením služieb samospráv. V súvislosti s premiérovými vyjadreniami o možnom celoeurópskom riešení či spoločnom obstarávaní energií je opatrný. "Ak napríklad Európska komisia zvažuje zastropovanie ceny, som zvedavý, čo na to protistrana. Každá akcia totiž vyvoláva reakciu. Spoločné obstarávanie je jedna z možností, no len za predpokladajú, že bude skutočne funkčné," zdôraznil.

Starostovia a primátori sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prístup štátu k samosprávam v stredu (7. 9.) Tréger kritizoval aj v príhovore na začiatku 33. snemu ZMOS-u. V hodnotení uplynulého obdobia poukázal na to, že partnerstvo zo strany štátu je síce deklarované, no nie je reálne a účinné. Upozornil pritom na neochotu štátu zohľadňovať argumenty k prijímaným opatreniam, ktoré zaťažujú rozpočty i prevádzku miest, obcí i krajov. Prístup štátnej exekutívy podľa Trégera bráni možnosti predvídateľnosti i vytvárania stability.

Vyzývajú vládu rokovať o vplyvoch zvýšenia cien plynu a elektriny

Združenie samosprávnych krajov SK8 a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzývajú vládu na neodkladné rokovania o vplyvoch skokového zvýšenia cien plynu a elektriny na rozpočty samospráv. Požadujú serióznu diskusiu s vládnym kabinetom o tom, ako pripravuje nový štátny rozpočet a rozpočet verejnej správy.

"Bytostne potrebujeme vedieť, aké kompenzácie vláda chystá alebo nechystá pre samosprávy. Nestabilita, a najmä nepredvídateľnosť financovania nám bráni plánovať rozvojové investície a už začala ohrozovať aj bežný chod verejných služieb," vyhlásil šéf SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Na sneme ZMOS-u v Senci, ktorý sa konal v týchto dňoch, sa zúčastnili aj zástupcovia vlády na čele s jej predsedom Eduardom Hegerom (OĽANO). Vládny kabinet navrhuje podľa SK8 umožniť spoločný postup pri obstarávaní energií pre samosprávy po vzore Európskej únie pri obstarávaní vakcín proti novému koronavírusu.

"Uvedený návrh nerieši výpadky príjmov a nárast nákladov samospráv spôsobený vládnymi opatreniami v podobe daňového bonusu či 500-eurových odmien a zvýšenia platov zamestnancov. Do konca tohto roka a v budúcom roku prídeme o desiatky miliónov eur. A vysoké ceny energií situáciu len zhoršujú," upozornil podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. Obáva sa, že vláda podceňuje situáciu.

V krátkodobom horizonte SK8 navrhuje kompenzáciu výpadkov príjmov a zvýšených výdavkov na energie. V dlhodobom horizonte by sa vláda podľa združenia samosprávnych krajov mala zamerať na podporu diverzifikácie zdrojov energií a na investície do obnoviteľných zdrojov energie či zvyšovania energetickej efektívnosti.

Situáciu žiada riešiť aj Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá adresuje vláde šesť návrhov. Žiada v nich napríklad kompenzáciu zvýšených výdavkov za energie na základných školách od začiatku roka či zníženie DPH na energie.

Viac o téme: VládaProtestSamosprávyZMOS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu