Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odsúdený Kováčik sa opäť postavil pred súd: Ďalší 50-tisícový úplatok! Obžalobe čelí aj Pán X

Peter Košč a Dušan Kováčik Zobraziť galériu (6)
Peter Košč a Dušan Kováčik (Zdroj: Polícia, TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa vo štvrtok začal proces s odsúdeným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a podnikateľom Petrom Koščom, prezývaným aj Pán X, ktorý je na úteku.

Pojednávanie sa v Banskej Bystrici začalo o 09:30. Pár minút predtým priviedla eskorta bývalého špeciálneho prokurátora s putami na rukách a vo väzenskom mundúre. Kováčik si už odpykáva 8-ročný právoplatný trest. Podnikateľ Peter Košč na pojednávanie neprišiel, aktuálne je na útaku. 

Obžaloba, podaná prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry ešte vlani v septembri, sa týka aj podnikateľa Petra Košča. Ten je podozrivý z prečinu podplácania. Podľa obžaloby mal od neho prijať Dušan Kováčik úplatok za odňatie spisu jednému z prokurátorov ÚŠP.

Odsúdený Kováčik sa opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)
Odsúdený Kováčik sa opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

archívne video

Najvyšší súd poslal Dušana Kováčika do väzenia na 8 rokov (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

K odovzdaniu a prijatiu úplatku malo dôjsť v roku 2016 v nemocnici. Podľa obhajcov Kováčika a Petra Košča obžaloba je nedôvodná a je výsledkom zhluku nezákonností. Vyšetrovanie prípadu malo podľa nich fatálne chyby a došlo k porušeniu zákona. Kľúčový svedok, ktorým v procese má byť bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, obvinený s bývalými policajnými funkcionármi pri akcii Očistec, údajne vyrozprával v prípravnom konaní absurdný príbeh bez vnútornej logiky. Tvrdí, že bol pri odovzdávaní úplatku verejnému činiteľovi.

Odsúdený Kováčik sa opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)
Odsúdený Kováčik sa opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Som nevinný," vyhlásil obžalovaný Dušan Kováčik. Zdôraznil, že po vznesení obvinenia mu nebolo umožnené oboznámiť sa s celým spisom a bolo tak porušené jeho právo, rovnako ako aj právo na obhajobu. Orgány činné v trestnom konaní neoznámili jeho obhajcom mená svedkov, dozvedeli sa ich až tesne pred výsluchom, a tak sa nemohli pripraviť. "Obžaloba je postavená na výpovedi kajúcnika Bernarda S. ako aj ďalších, ktorí jeho výpoveď potvrdzujú," konštatoval obžalovaný. Voči Petrovi Koščovi sa koná ako voči ušlému.

Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika právoplatne odsúdili v máji 2022 v inej trestnej veci na nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody. Tiež peňažný trest vo výške 100.000 eur. Okrem iného mal zobrať úplatok 50.000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.

Viac o téme: úplatokPojednávanieObžalobaSúd Dušan KováčikPeter Košč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu