Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pokračuje súd s Kováčikom: Vypovedal Slobodník, obhajoba ho spochybňuje! Pomohla si nahrávkou

Dušan Kováčik
Dušan Kováčik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom kľúčového svedka, exriaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, ktorý v septembri prerušili, pokračoval vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces s odsúdeným špeciálnym exprokurátorom Dušanom Kováčikom. V roku 2016 mal prijať úplatok 50.000 eur od Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Dušan Kováčik, obžalovaný zo zločinu prijímania úplatku, vinu popiera.

Obhajoba spochybňuje dôveryhodnosť svedka Bernarda Slobodníka aj prostredníctvom nahrávky, ktorá zachytáva jeho rozhovor s osobami z polície v čase, keď sa s ňou rozhodol spolupracovať. Obhajcovia ju predložili na poslednom hlavnom pojednávaní ako dôkaz v prospech obžalovaného. Vo štvrtok však prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek prišiel s námietkou, že ide o nezákonný dôkaz. Jeho kolegyňa v septembri súhlasila s vykonaním dôkazu. Súd mu nevyhovel. Podľa obhajcov Dušana Kováčika je absurdné, že s tým prokurátor prišiel až po niekoľkých mesiacoch.

"Neostáva nič iné, iba rešpektovať súčasný stav. V prípade, že súd by mal iný názor, už pri prvom momente by túto nahrávku nepripustil. Ako povedal sudca, nahrávka je použiteľná, ja to rešpektujem," konštatoval Šúrek. Výpoveď svedka nechcel predčasne hodnotiť, ale "vypovedá konzistentne a iba potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby". Akékoľvek inštruovanie pri jeho výpovedi, na ktoré narážala obhajoba, prokurátor zásadne vylúčil.

archívne video

Poslanci reagujú na právoplatné odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika na osem rokov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Bernard Slobodník usvedčuje Dušana K., ktorý je právoplatne odsúdený za inú korupčnú kauzu na osem rokov väzenia. "Peter Košč mi podal do ruky knihu a povedal, nech si ju prelistujem. Videl som, že obsahuje bankovky v nominálnej hodnote 500 eur, uložené vo výreze vnútra knihy. Povedal mi, aby som ju dal Dušanovi Kováčikovi," tvrdí svedok. Pamätal si, že exprokurátorovi hovoril, že v knihe je 50.000 eur aj to, od koho je.

"Skutok je vymyslený. Obžaloba je absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení," reagoval Erik Magál, obhajca Dušana Kováčika. Ide vraj o absurdný príbeh bez vnútornej logiky. Na lavici obžalovaných chýba podnikateľ Peter Košč, ktorý mal podplácať. Keďže je na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému.

Viac o téme: úplatokProkurátorSúd Dušan KováčikBernard Slobodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu