Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dátoví analytici napriek blížiacej sa energetickej kríze oznamujú dobré správy: Zachránia nás s elektrinou Francúzi?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Dátoví analytici z organizácie Dáta bez pátosu sú známi tým, že sa aj v ťažkých časoch, akým je aj pandémia koronavírusu či súčasná energetická kríza, snažia prinášať neprifarbené informácie o číslach a počtoch aktuálnych komodít, hodnôt či jednotkách elektrickej energie. Ich nadšenie tentokrát pramení z najnovšieho grafu, a to aj v čase, keď to pre Európsku úniu z hľadiska energií nevyzerá veľmi ružovo.

archívne video

Rozčúlený Krajniak je z riešení, ktoré ponúka rezort hospodárstva na boj s cenami energií sklamaný (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tak dobrá správa, až si zaslúžila vlastný príspevok

"Tento graf je tak dobrá správa o veľmi skoro dostupných veľmi vysokých stálych (24 hodín po 7 dní) dodávkach elektrickej energie. A zaslúži si samostatný post a krátky popis," pochvaľujú si analytici, ktorý týmto odôvodňovali najnovší status.

Graf nižšie hovorí o odhadovanom nábehu jadrových reaktorov na jeseň 2022 a tiež je v ňom porovnanie uhlíkovej stopy 1kWh elektriny vyrobenej v roku 2021 v Nemecku a vo Francúzsku.

Dátoví analytici napriek blížiacej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Francúzsko a jeho spúšťanie jadrových reaktorov

Analytici hovoria, že nás nezachránia 4 GW kapacity výroby z jadra, ktoré Nemecko zrejme na Silvestra vypne. "Zachráni nás veľmi pravdepodobne spustenie 6x viac výkonu (24 GW) z dnes vypnutých jadrových reaktorov vo Francúzsku. Nižšie v grafe je odhad ich nábehu v najbližších týždňoch-mesiacoch. A po klasifikácii Európskej únie, že jadro je "prechodne zelená" energia je dôležité povedať, že si zaslúžia v Bruseli potlesk (to je dnes zriedkavý úkaz)," poukazujú analytici.

Výkon 25 Gigawattov z jadra (12g/1kWh) podľa číselných expertov produkuje 75-krát menej CO2 ako uhoľné elektrárne (890g/1kWh). 

Viac o téme: GrafEnergieNemeckoFrancúzskoDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu