Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Peniaze z plánu obnovy dostanú nemocnice podľa regionálneho princípu

(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nemocniciam sa budú peniaze z plánu obnovy na veľké projekty výstavby a rekonštrukcie rozdeľovať podľa regionálneho princípu. Metodiku pre priorizáciu projektov v piatok schválila vláda. Materiál obsahuje aj kritériá pre odborné posúdenie projektov a parametre pre určovanie poradia.

"Kritériá pre odborné posúdenie projektu sledujú celkový príspevok investičného projektu k zlepšeniu dostupnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti na základe rozvojového plánu nemocnice, ekonomické posúdenie plánovanej investície a časovú realizovateľnosť projektu vzhľadom na plnenie míľnikov z plánu obnovy a odolnosti," vysvetlil predkladateľ.

Materiál upravuje metodiku pre veľké investičné projekty v minimálnej hodnote päť miliónov eur, ako aj pre tie menšie. Pri výbere veľkých investičných projektov sa projekty priorizujú a zostupne zoradia podľa príslušných krajov. Pri poradí sa bude zohľadňovať napríklad veľkosť spádového územia nemocnice, vplyv investície na počet hospitalizácií a rozsah investície z pohľadu, či ide o komplexné riešenie novej nemocnice, prístavbu alebo len rekonštrukciu. Podporu dostanú najprv projekty zaradené najvyššie.

Na základe bodovania sa bude pristupovať aj pri menších projektoch. Slovensko sa však bude brať ako jeden celok. Materiál zároveň obsahuje požiadavku na minimálne desaťpercentné spolufinancovanie súkromného sektora, pretože v rámci dopytovej výzvy sa budú môcť o prostriedky mechanizmu uchádzať všetci poskytovatelia bez ohľadu na typ zriaďovateľa.

Celková alokácia plánu obnovy v rezorte zdravotníctva je približne 1,3 miliardy eur bez DPH. Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci Next Generation EU, ktorého cieľom je obnoviť Európu po pandémii. Kľúčovou súčasťou slovenského plánu obnovy je už schválená reforma siete nemocníc. Vláda ešte začiatkom júla schválila, že z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine.

Viac o téme: NemocniceRegiónyPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu