Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európski sudcovia žiadajú prísnejšie podmienky pre poľský plán obnovy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRUSEL - Štyri popredné združenia európskych sudcov napadli v nedeľu súdnou cestou rozhodnutie Európskej komisie, ktorým v júni schválila Poľsku čerpanie vyše 35 miliárd eur v rámci postpandemického ekonomického balíka obnovy.

Európski sudcovia sa domnievajú, že podmienky, ktorými EÚ čerpanie týchto financií podmienila, nie sú dostatočné, informovala agentúra AFP. Komisia zdržiavala schválenie poľského plánu obnovy z dôvodu obáv o nezávislosť súdnictva v tejto krajine viac ako rok.

Napokon v júni poľský plán schválila, ale pre čerpanie prostriedkov stanovila Varšave tri podmienky: EÚ žiada od Poľska zrušenie spornej disciplinárnej komory najvyššieho súdu a jej nahradenie nezávislým súdnym orgánom; zreformovanie celého disciplinárneho režimu a to, aby mali sankcionovaní sudcovia možnosť opätovného preskúmania svojich prípadov.

Podmienky podľa sudcov nie sú dostatočné

Šéfka EK Ursula von der Leyenová zdôraznila, že pokým poľská vláda stanovené podmienky nesplní, nedostane nijaké prostriedky z plánu obnovy. Štyri európske sudcovské združenia teraz podali v tejto veci žalobu na Európsky súdny dvor (ECJ).

Podľa nich podmienky stanovené EÚ nie sú dostatočné na zaistenie nezávislosti poľského súdnictva a sudcov. Požadujú tiež, aby Varšava mohla začať čerpať prostriedky z fondu obnovy len vtedy, keď úplne a bezodkladne implementuje všetky rozhodnutia ECJ týkajúce sa nezávislosti poľskej justície.

Viac o téme: SudcoviaPoľskoPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu