Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovičov ústupok: Verejná výzva, líder OĽaNO chce naďalej vo vláde TOHTO ministra za SaS

Matovič nechce koniec Korčoka vo funkcii ministra zahraničných vecí. Zobraziť galériu (2)
Matovič nechce koniec Korčoka vo funkcii ministra zahraničných vecí. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Koniec augusta sa priblížil a s ním je čoraz viac pravdepodobné, že ministri za SaS si zrejme pobalia veci a z tejto vlády odídu. Výnimkou nie je ani minister zahraničných vecí a nominant SaS Ivan Korčok, ktorý sa zrejme z funkcie poberie tiež. Tu však už aj sám Igor Matovič (OĽaNO) spozornel a podľa všetkého mu nie je veľmi po chuti, aby Korčok z diplomatickej funkcie odišiel, hoci je nominantom liberálov.

archívne video

Premiér: Niektorí politici budujú v občanoch extrémizmus (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Je pritom už dlhoročnou tradíciou, že vo funkcii ministra zahraničných vecí sa za pár uplynulých vlád nedávali členovia strán, ale skôr nominanti a významní slovenskí diplomati. Do tejto kategórie patrí aj Korčok.

Matovič prijal výzvu, koniec Korčoka vo funkcii nechce

Líder OĽaNO si počas uplynulého pondelka prečítal výzvu známeho herca a bývalého aktivistu z revolučných čias Milana Kňažka, ktorý aj jemu adresoval výzvu, aby sa dohodli na budúcnosti Korčoka vo funkcii. Ten tento Kňažkov postoj označil za zaujímavý. "Keďže ma s Richardom priamo vyzýva k činu, výzvu prijímam aj takto verejne: Bol by som rád, ak by Ivan Korčok zostal súčasťou vlády a neodišiel spolu s ostatnými ministrami SaS," prekvapil Matovič. Korčok je pritom významný človek v oblasti diplomacie a udržiava po svete mnoho dôležitých kontaktov, ktoré sú aj v týchto časoch vojny u nášho východného suseda mimoriadne dôležité.

Matovičov ústupok: Verejná výzva,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič vypovedal aj o dôvodoch, prečo si neželá Korčokov odchod spolu s ostatnými ministrami za SaS. "Pokiaľ sa dobre pamätám, s Ivanom sme nikdy nemali žiadny konflikt … a nad tých pár tvrdých slov pri minuloročnom a tohtoročnom povaľovaní vlády sa viem ľahučko povzniesť. Rišo, si na rade," adresoval tieto slová Matovič aj lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi.

Aktualizácia 12:45

SaS v najnovšom stanovisku vyzýva Matoviča, aby odstúpil zo svojej funkcie, ak má "skutočný záujem na tom, aby Ivan Korčok ostal ministrom zahraničných vecí". "V opačnom prípade podajú zajtra všetci štyria ministri za SaS demisiu. Igor Matovič mal dva mesiace na riešenie krízy, ktorú on sám svojím správaním vyvolal. Opakovane sme predstaviteľom OĽaNO tlmočili našu požiadavku na odchod Igora Matoviča z funkcie, inak štyria ministri SaS opustia vládu," tlmočil stanovisko strany hovorca Ondrej Šprlák.

"Je to práve OĽaNO, ktoré by si malo ujednotniť, čo vlastne chce, keďže napríklad taký György Gyimesi pred pár hodinami napísal o Ivanovi Korčokovi, že je farizej. Farizejská je ale momentálne politika OĽaNO," dodali liberáli.

Viac o téme: VládaKrízaIgor MatovičSaSOĽaNOMilan KňažkoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu