Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vládnu krízu treba vyriešiť, aby patová situácia nepokračovala, tvrdí prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vládnu krízu treba vyriešiť čo najskôr. Predstavitelia koalície by mali nájsť riešenie, ktoré bude znamenať, že patová situácia už nebude pokračovať. Vyhlásila to v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Deklarovala, že bude plniť svoju úlohu pri strážení ústavných hraníc.

Vládnu krízu treba vyriešiť, aby patová situácia nepokračovala, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Ak sa naplnia avizované kroky o demisii, tam je úloha prezidenta úplne jasná, keďže vymenúva členov vlády na návrh premiéra," uviedla Čaputová. Dodala, že je v kontakte s jednotlivými predstaviteľmi inštitúcií a vlády. V súvislosti so situáciou apeluje na vyriešenie vládnej krízy a upozornila na blížiace sa ťažké časy a vyzdvihla potrebu stabilnej a funkčnej vlády.

Vládnu krízu treba vyriešiť,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V sobotu (20. 8.) by sa malo uskutočniť ďalšie rokovanie predstaviteľov vládnych strán na riešenie krízy. Tá sa vyostrila po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). SaS a OĽANO sa následne obviňovali zo spolupráce s fašistami a z klamstiev. SaS vypovedala koaličnú zmluvu a požaduje odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. Premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že navrhne partnerom zmenu koaličnej zmluvy. Dúfa, že SaS urobí krok späť.

Mimoparlamentné strany vyzývajú vládu na demisiu, ak nemieni riešiť problémy ľudí

Viaceré mimoparlamentné strany vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby dal v Národnej rade (NR) SR hlasovať o dôvere vláde v súvislosti s koaličnou krízou. Poukazujú na situáciu v oblasti energetiky, zdravotníctva a ďalších. Strana Dobrá voľba a umiernení podotkla, že ak vláda nie je ochotná riešiť problémy ľudí, mala by odísť. Na demisiu premiéra vyzvala v tejto súvislosti aj mimoparlamentná SNS.

"Včerajšie rokovanie Igora Matoviča (OĽANO) s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) o zdvihnutí platov zdravotníkom ukázalo, že vládu riadi Igor Matovič," skonštatovala SNS. Predseda strany Andrej Danko poukázal na prehlbujúcu sa energetickú krízu a jej dôsledky, premiérovi vyčíta mlčanie aj pri zatváraní slovenských fabrík. "Odchod koaličného partnera SaS nás len utvrdzuje, že táto koalícia končí. Vyzývame predsedu vlády, aby za nezvládnutie situácie v energetike, zdravotníctve, ale i v mnohých iných oblastiach podal bezodkladne demisiu," vyhlásila SNS.

Vládnu krízu treba vyriešiť,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Líder strany Dobrá voľba a umiernení Tomáš Drucker upozornil, že náklady na energie nepostihnú len firmy a domácnosti, ale celý verejný sektor. Strana poznamenala, že riešenie sa nenájde v statusoch lídra OĽANO na sociálnych sieťach. Zdôraznila, že Slovensko potrebuje konštruktívnu a odbornú politiku, nie amatérsky cirkus. "Ak vláda nie je ochotná riešiť problémy, má sa pratať do zabudnutia," uzavrel Drucker.

Mimoparlamentný Hlas-SD ešte v stredu (17. 8.) vyzval premiéra, aby predstúpil pred parlament a dal hlasovať o dôvere vláde. Minister financií totiž podľa strany predviedol ďalší diel hádok s SaS. Jediné riešenie vidí líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini v predčasných voľbách, podobne ako aj ďalšie mimoparlamentné strany. OĽANO reagovalo, že spôsob, akým sa vyrovná s koaličnou krízou, nebude záležať od názorov Hlasu-SD. Tvrdí, že nešpekuluje, pracuje a doručuje ľuďom výsledky.

Viac o téme: VládaKrízaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu