Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sú slovenské stíhačky Mig-29 na Ukrajine? Ukrajinský novinár zverejnil FOTOGRAFIU! Rezort obrany to popiera

Slovenské stíhačky Mig-29 majú byť na Ukrajine. Zobraziť galériu (2)
Slovenské stíhačky Mig-29 majú byť na Ukrajine. (Zdroj: Twitter/Illia Ponomarenko)

BRATISLAVA - Slovenské stíhačky Mig-29 majú byť na Ukrajine. Informáciu zverejnil ukrajinský novinár Illia Ponomarenko zverejnil na Twitteri aj s fotografiou.

Ukrajinský novinár Illia Ponomarenko zverejnil na Twitteri fotografiu slovenskej stíhačky MIG-29, ktorá má byť údajne na Ukrajine. "Viac ako 12 prúdových stíhačiek Mikoyan MIG-29 pochádzajúcich zo Slovenska. No nie sú krásne?" pridal popis Ponomarenko. Upozornil na to portál tvnoviny.sk

Hovorkyňa slovenského ministerstva obrany povedala, že to nie je pravda a ide o hoax. Neskôr na sociálnej sieti reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý rovnako informáciu ukrajinského novinára poprel. "Sú stále na Sliači. Do konca augusta budú chrániť nás vzdušný priestor, 27/8 ich uvidíte na SIAFe, kde sa aj oficiálne rozlúčia. Rokujeme s našimi spojencami a partnermi, čo ďalej s nimi. Žiadne rozhodnutie nateraz nebolo urobené. Keď sa to zmení, budeme vás informovať," napísal Naď. Novinárom zároveň odkázal, aby si overovali informácie.

 

NIE, PRIATELIA, NAŠE STÍHACIE LIETADLÁ MIG29 NIE SÚ NA UKRAJINE. IDE O NEPRAVDIVÚ INFO. Sú stále na Sliači. Do konca...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Sunday, August 14, 2022

Príspevok ukrajinského novinára však zdieľal aj odborník na dezinformácie Jakub Goda, ktorý je súčasťou komunikačného tímu prezidentky Zuzany Čaputovej. Goda v príspevku nepriamo potvrdil, že o hoax nejde a tvdí, že to nie je dar Ukrajine. 

Jakub Goda
Zobraziť galériu (2)
Jakub Goda  (Zdroj: FB/Jakub Goda)

"Budeme to mať nahradené peniazmi alebo inými zbraňami zrejme z Európskej únie. Podobne ako pri S300,“ napísal. O tom, že naše stíhačky skončia na Ukrajine, sa špekulovalo už dlho.  Slovensko si pred štyrmi rokmi objednalo z USA 14 stíhačiek F-16. Podľa pôvodných plánov mali prvé stroje prísť na Slovensko už tento rok a zvyšok o rok neskôr, nakoniec však prídu až v roku 2024. Ich dodanie sa oneskorilo v dôsledku pandémie nového koronavírusu a celosvetového nedostatku čipov.

archívne video

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských krajín NATO, Ukrajina nepožiadala Slovensko o stíhačky Mig-29 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: StíhačkyUkrajinaVojna na UkrajineMig-29
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu