Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Polícia pritvrdzuje voči vodičom: Prísnejšie tresty za rýchlosť aj telefón v ruke! Platiť začnú už o pár dní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

BRATISLAVA – Vodičov čakajú za vážne porušenia dopravných predpisov prísnejšie tresty. Najzásadnejšia zmena sa týka sprísňovania trestov za prekročenie povolenej rýchlosti a manipuláciu s telefónom počas šoférovania.

Podľa novely zákona o cestnej premávke, ktorá začne platiť od 1. augusta, vyjde ťažká noha šoférov o pekných pár eur viac. „Zvýšené pokuty za rýchlosť - v blokovom konaní je najprísnejšia peňažná pokuta za rýchlosť od 250 do 800 eur, pri riadnom konaní je to od 500 do 1 000 eur. Samotná výška pokuty sa v novele nemení. V prípade, že vodič tretíkrát a viackrát prekročí rýchlosť počas 12 mesiacov (v obci o 50 km/h a viac, mimo obce o 60 km/h a viac), je možné mu uložiť aj sankciu zákazu činnosti,“ pripomína rezort vnútra.

Archívne video: Hry o život? Šoférka jazdila na R1-tke v protismere: Našťastie nedošlo k zrážke!

Hry o život? Šoférka jazdila na R1-tke v protismere: Našťastie nedošlo k zrážke! (Zdroj: FB / Polícia SR - Nitriansky kraj)

Upozorňujú, že za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom sa bude považovať ponovom aj držanie a obsluhovanie telefónu počas jazdy bez systému „voľné ruky“, inak povedané hands free. „Vodič zaň môže prísť aj o vodičské oprávnenie. Zvýšia sa horné hranice pokút v blokovom (zo 100 na 150 eur) i v riadnom správnom konaní (z 200 na 300 eur). Zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov,“ informujú.

Mať telefón v ruke počas šoférovania je neprípustné a trestné. Ak teda potrebujete vybaviť nejaké hovory počas šoférovania, použite hands free, teda systém voľných rúk – ten je v aute v poriadku a povolený.

„Týmito krokmi sledujeme väčšiu bezpečnosť na cestách. Cieľom je, aby sa vodiči sústredili na šoférovanie motorového vozidla a doplnkovými činnosťami nestrácali pozornosť nad vedením vozidla a neohrozovali tak ďalších ľudí na ceste ako aj seba. Cieľom je ochrana zdravia a životov," vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO).

Polícia pritvrdzuje voči vodičom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nepriaznivé štatistiky 

Sprísňovanie trestov za vyššie spomenuté prehrešky za volantom je podľa všetkého namieste. Ako totiž poukázala polícia, štatistiky hovoria jasnou rečou. „Za obdobie 5 mesiacov 2022 zistili policajti služby dopravnej polície Policajného zboru v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky takmer 155 000 porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré boli vybavené na mieste v blokovom konaní a postúpené na správne konanie,“ uviedli. Okrem uvedeného bolo v rámci objektívnej zodpovednosti zistených tiež 9 881 porušení pravidiel cestnej premávky.

„Za rok 2021 bolo zistených viac ako 332 000 porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré boli vybavené na mieste v blokovom konaní a postúpené na správne konanie. V rámci objektívnej zodpovednosti bolo zistených 24 809 porušení pravidiel cestnej premávky,“ dodali.

Viac o téme: VodičiPolícia Pokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu