Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavný súd má rozhodnúť o protiinflačnom balíčku: Termín prerokovania zatiaľ neurčili

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR bude rozhodovať o návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej v súvislosti s tzv. protiinflačným balíkom z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý parlament opätovne schválil aj po vetovaní hlavou štátu.

"V predmetnej veci prebiehajú nevyhnutné procesné úkony a aktuálne nie je možné určiť termín jej predbežného prerokovania. Na rozhodnutie v danej veci nie je stanovená lehota," uviedla vo štvrtok hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.Prezidentka na ÚS napadla sporné časti protiinflačného balíčka v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Žiada aj o pozastavenie ich účinnosti, pokiaľ ÚS nestihne o nich rozhodnúť do 1. januára 2023. Okrem procesných výhrad, ako sú nedostatky v legislatívnom procese, uvádza aj hmotnoprávne výhrady. ÚS dostal návrh 14. júla, sudcom spravodajcom v danej veci je Rastislav Kaššák.

Archívne video: Protiinflačný balíček nebol odpoveďou na problémy dôchodcov, tvrdí prezidentka

Protiinflačný balíček nebol odpoveďou na problémy dôchodcov, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezidentka deklaruje, že návrh podala nie preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc. "Ktorú si môžeme dovoliť, a o ktorej sa rozhodne legitímnym spôsobom so zapojením všetkých, ktorí ju budú musieť nakoniec vo svojich rozpočtoch zaplatiť," skonštatovala prezidentka.

Prijatý balíček je podľa nej protiústavný z troch dôvodov. Argumentuje, že prijatý bol v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod. Obsahom zákona sa mali porušiť ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. Zároveň upozorňuje, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. 

Viac o téme: ústavný súdProtiinflačný balíkPrerokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu