Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dvojicu hasičov (†35, †36) zabil pri obci Sása 53-ročný vodič na SUV: Detaily tragédie a zronené slová kolegov

Životy dvoch hasičov si vyžiadala dopravná nehoda v katastri obce Sása. Zobraziť galériu (8)
Životy dvoch hasičov si vyžiadala dopravná nehoda v katastri obce Sása. (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

ZVOLEN – Zachraňovali životy iných, im sa už, žiaľ, pomôcť nedalo. V pondelok večer zasiahla Slovensko smutná správa o tragickej nehode, pri ktorej vyhasli životy dvoch hasičov, ktorí sa voľný čas rozhodli stráviť na bicykloch. Osudnou sa im stala čelná zrážka s osobným autom. Hasičský zbor je stratou kolegov hlboko otrasený, sústrasť vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec.

Hasiči mali byť na cvičení. V čase osobného voľna sa štyria z nich rozhodli, že ho strávia aktívne – na bicykloch. Príjemný letný oddychový deň sa pre nich zmenil na horor po tom, ako sa neďaleko obce Sása, ležiacej v okrese Zvolen, zrazili s osobným autom Range Rover.

Archívne video: Tragická nehoda na R7

Tragická nehoda na R7 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Následkom nehody utrpel jeden z príslušníkov zranenia nezlučiteľné so životom. Ďalší utrpel ťažké zranenia, ktorým aj napriek enormej snahe zasahujúcich záchranárov na mieste podľahol," uviedla hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. Ďalší dvaja hasiči mali viac šťastia a z nehody vyviazli bez zranení. Strata dvoch kolegov však hasičským zborom doslova otriasla.

Dvojicu hasičov (†35, †36)
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

„Hasičský a záchranný zbor dnes (v pondelok 18.7.2022, pozn. red.) pri tragickej udalosti prišiel o dvoch skvelých hasičov. O kolegov, ktorí neváhali svoje životy riskovať pre pomoc iným. O kolegov, ktorí svoju prácu milovali a brali ju ako poslanie. O kolegov, ktorí neváhali kedykoľvek podať pomocnú ruku,“ uviedli.

„Počas služby sa často stretávame so smrťou, podvedome myslíme na našich blízkych a vieme, že zachraňovaný sa možno už živý domov nevráti. Snažíme sa nebrať si to k srdcu, no denne súcitime s ľuďmi, ktorým pomáhame. Často nám zviera hrdlo, no i tak si nepripúšťame, že by to mohlo skončiť zle. Tragická udalosť však môže zasiahnuť aj nás, kdekoľvek a kedykoľvek. Tá dnešná zasiahla príbuzných našich zosnulých kolegov, ich priateľov a tisícky hasičov, ktorí prišli o dvoch tímových hráčov,“ napísali bezprostredne po nehode.

Dvojicu hasičov (†35, †36)
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný)

„Hasičský a záchranný zbor vyjadruje úprimnú a hlbokú sústrasť rodinám, príbuzným, priateľom a kolegom. Táto udalosť je obrovská rana a nenahraditeľná strata pre celý Hasičský a záchranný zbor. Nikdy na Vás nezabudneme,“ dodali.

Dvojicu hasičov (†35, †36)
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Vodič sa zrejme nevenoval šoférovaniu

Čo presne sa v pondelok večer na ceste od obce Sása do obce Pliešovce – Zaježová odohralo, je predmetom vyšetrovania. Banskobystrická krajská polícia uviedla, že podľa doterajších zistení z miesta nehody sa 53-ročný vodič pravdepodobne plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke. „Po prejdení pravotočivej zákruty čelne narazil do dvoch oproti idúcich cyklistov. Obaja muži, vo veku 35 a 36 rokov žiaľ zraneniam na mieste podľahli,“ uviedli.

 Životy dvoch hasičov si vyžiadala dopravná nehoda v katastri obce Sása.
Zobraziť galériu (8)
Životy dvoch hasičov si vyžiadala dopravná nehoda v katastri obce Sása.  (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Alkohol u vodiča zistený nebol, nariadený bol aj odber biologického materiálu, za účelom zistenia inej návykovej látky. Vodičovi bol tiež na mieste zadržaný vodičský preukaz.

Galéria: Pri tragickej nehode vyhasol život dvoch hasičov

„Všetky ďalšie okolnosti, ako aj príčiny dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania a znaleckého skúmania, preto nateraz nebudeme k prípadu poskytovať žiadne ďalšie informácie,“ dodali s tým, že aj ich táto správa zasiahla a pozostalým, kolegom a priateľom nebohých hasičov vyjadrili úprimnú sústrasť.

Dvojicu hasičov (†35, †36)
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sústrasť vyjadril aj Mikulec

Úprimnú sústrasť rodinám a pozostalým hasičov, ktorí prišli o život pri pondelkovej dopravnej nehode v Sáse, vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO). Udalosť ho podľa vlastných slov mrzí. "Dostal som správu, ktorá ma veľmi zarmútila. V okrese Zvolen sa stala vážna dopravná nehoda, pri ktorej o život prišli dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ)," napísal na sociálnej sieti. "Je mi to nesmierne ľúto. Rodinám a pozostalým vyjadrujem hlbokú a úprimnú sústrasť," dodal.

Viac o téme: NehodaHasičiCyklistiZrážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu