Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záchranárom a sestrám došla trpezlivosť: Lengvarský a spol. HRUBO porušili dohodu! Krutý odkaz pacientom

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) Zobraziť galériu (2)
Vladimír Lengvarský (OĽaNO) (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Očakávali splnenie verejného prísľubu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, členov vlády aj poslancov. Nedočkali sa. Záchranári a zdravotné sestry sa upínali k 30. júnu. Do tohto dátumu mal byť predstavený konkrétny návrh úpravy miezd zdravotníckych pracovníkov s jasne definovaným termínom, od kedy budú mzdové koeficienty jednotlivých zdravotníckych profesií upravené. Bohužiaľ, do konca júna tohto roka sa zdravotníci žiadneho finálneho návrhu nedočkali. Vláde aj poslancom teraz adresujú výzvu a odkazujú, že ich už nebaví pozerať sa na ich vnútorné politické spory.

Stavovské a odborové organizácie v zdravotníctve upozornili, že zatiaľ čo v okolitých krajinách prejavili vlády vysokú mieru pochopenia pre zlepšenie odmeňovania zdravotníkov bez toho, aby sa museli niekomu doprosovať, predstavitelia našej krajiny ich požiadavky ignorujú. „Namiesto konkrétnych riešení sú slovenskí zdravotníci svedkami naťahovania času, napriek tomu, že dali kompetentným od februára do júna nerušených päť mesiacov na prípravu stabilizácie zdravotníckeho personálu,“ odkázali.

Archívne video: Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenuli, že si počas nedávnej pandémie koronavírusu siahli na dno svojich síl, pričom už v tom čase boli poddimenzovaní čo sa počtu zamestnancov týka. Odmenou im boli mimoriadne príplatky viazané na počet pacientov v nemocniciach a ďakovné potlesky, čo ani zďaleka nezabránilo ich ďalšiemu odlivu. „Súčasné mzdové koeficienty rastú neporovnateľne pomalšie ako inflácia, ktorú Národná banka Slovenska odhaduje v tomto a budúcom roku kumulatívne na úrovni 21,5 %, čo spôsobí výrazný pokles reálnych miezd zdravotníkov,“ pripomenuli.

Záchranárom a sestrám došla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa vlastných slov im už došla trpezlivosť a vyzývajú ministra zdravotníctva, predstaviteľov vlády a poslancov národnej rady na bezodkladné predstavenie legislatívy navyšujúcej mzdy v čo najkratšom čase. "Nevidíme zmysel a priestor na ďalšie formálne rokovania bez jasných záverov, ktoré vyzerajú len ako naťahovanie času. Rovnako nás nebaví sa prizerať na vnútorné politické spory, ktoré zatieňujú reálne problémy v našej krajine a v zdravotníctve. Ak majú byť témou verejnej diskusie porušenia dohôd, tak chceme upozorniť, že práve ministri, poslanci a predstavitelia vlády hrubo porušili dohodu a verejný prísľub predstavenia navýšenia miezd zdravotníkov do konca júna tohto roka, teda do termínu, ktorý sami navrhli. S prichádzajúcou ďalšou vlnou COVID-u a pri potrebe systémových reforiem v zdravotníctve považujeme vyriešenie otázky mzdového ohodnotenia za úplne základnú, bez ktorej uzavretia sa budú problémy len a len prehlbovať,“ odkázali s tým, že personálna kríza nášho zdravotníctva je a bude podstatne horšia ako všetky uplynulé krízy posledných rokov a doplatí na ňu v prvom rade občan a pacient.

So žiadosťou o stanovisko sme sa obrátili aj na ministerstvo zdravotníctva. Rezort uviedol, že stále intenzívne rokujú s ministerstvom financií o zvýšení platov zdravotníckych pracovníkov, čo považujú za ten prvý, najskôr realizovateľný krok pre zastabilizovanie personálnej situácie. "Ďalšie stretnutie na najvyššej politickej úrovni je naplánované na budúci týždeň," dodali. 

 

Viac o téme: ZáchranáriMinister zdravotníctvaPlatyZdravotné sestryVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu