Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko sa búri! Po učiteľoch došla trpezlivosť aj záchranárom: Štrajková pohotovosť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Ján Zemiar, Facebook/ Slovenská komora zdravotníckych záchranárov)

BRATISLAVA/ KOŠICE – Záchranári urobili radikálny krok. Zamestnanci štátnej zdravotnej služby v Bratislave a Košiciach dnes vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Spomínajú pritom dlhodobé neriešenie problémov, nastavenie legislatívy, finančné ohodnotenie, ale aj stagnácia v oblasti ľudských zdrojov.

Na štrajkovú pohotovosť upozornila Slovenská komora zdravotníckych záchranárov. „SKZZ uvedeným požiadavkám rozumie, považuje za oprávnené a zároveň plne rešpektuje právo zamestnancov a odborov dožadovať sa svojich požiadaviek všetkými legitímnymi spôsobmi,“ uviedli.

Slovensko sa búri! Po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Slovenská komora zdravotníckych záchranárov)

V liste, ktorý im zaslali odborári z košickej aj bratislavskej záchrannej služby, sa uvádza, že obe vyhlasujú štrajkovú pohotovosť. „Dlhodobé neriešenie problémov v poskytovaní prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti, nastavenia legislatívy v prospech pacienta a zamestnanca zdravotných záchranných služieb, prehliadanie nutnosti nastavenia štandardov, v oblasti personálneho normatívu a Ambulancií – základného pracovného nástroja v záchrannej zdravotnej službe, absencia diskusie o finančnom ohodnotení zdravotníckeho personálu a stratégia v oblasti ľudských zdrojov, nás vedia k vyhláseniu štrajkovej pohotovosti dňom 15.6.2022,“ píšu v liste.

Slovensko sa búri! Po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Záchranári na problémy upozorňujú dlhodobo

Záchranári na svoje problémy upozorňujú už dlhodobo. V decembri minulého roka, keď parlament schvaľoval štátny rozpočet, dokonca protestovali priamo pred budovou parlamentu. Poukázali na to, že pre nich sa v ňom počítalo so zvýšením platov len o 34 eur v hrubom. Vláde chceli pripomenúť aj sľuby o zvýšení platov v zdravotníctve či upozorniť na neriešenie postavenia záchranárov a zdravotníkov. Situácia vtedy vyeskalovala do zadržania dvoch záchranárov, vrátane ich šéfa Františka Majerského.

Archívne video: František Majerský: Nezmenilo sa zatiaľ nič, o zvyšovaní platu nič nevieme

František Majerský: Nezmenilo sa zatiaľ nič, o zvyšovaní platu nič nevieme (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V týchto dňoch majú prebiehať rokovania o zvýšení platov zamestnancov v zdravotníctve, nespokojní nie sú totiž iba záchranári. Ministerstvo zdravotníctva, vláda a zdravotníci by sa mali dohodnúť do konca júna. Denník N uviedol, že ministerstvo ponúklo zdravotníckym organizáciám a asociáciám 10-stranový návrch. Podľa neho by sa mzdy mali zvyšovať od budúceho roka, v prípade záchranárov má ísť o 400 eur v hrubom. Tí to vítajú. „Nevieme však, nakoľko sú tieto čísla záväzné a či ide o skutočnú ponuku štátu pre zdravotníkov, alebo len jeden z mnohých ´papierových´ návrhov,“ uviedol pre denník šéf záchranárov František Majerský.

Dodal tiež, že platy nevyriešia všetko a záchranári očakávajú od predstaviteľov krajiny aj vnútorné reformy vo fungovaní záchrannej zdravotnej služby, ktoré vytvoria lepšie pracovné prostredie a hlavne zvýšia dostupnosť záchraniek pre pacientov v ohrození života.

Viac o téme: ZáchranáriNespokojnosťŠtrajková pohotovosťSlovenská komora zdravotníckych záchranárovSKZZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu