Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda schválila plán investícií pre nové eurofondy, uviedla Remišová

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda schválila program Slovensko, na základe ktorého sa bude čerpať takmer 13 miliárd eur v novom programovom období. Uviedla to na brífingu vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) za účasti premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

"Vláda schválila operačný program Slovensko, inými slovami čerpanie nových eurofondov do roku 2027. K dispozícii máme takmer 13 miliárd eur. Tieto financie budú smerovať najmä na investície do regionálnych ciest, kanalizácií, prístupu k pitnej vode, verejnej doprave a mobilite, ale taktiež na podporu inovácií a digitalizácie, energetickú bezpečnosť, zelené riešenia, ale aj na podporu marginalizovaných rómskych komunít a na Fond spravodlivej transformácie," priblížil Heger. 

Vláda schválila plán investícií pre nové eurofondy, uviedla Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Program Slovensko podľa Remišovej znamená radikálnu zmenu v systéme eurofondov. Namiesto doterajších šiestich operačných programov s rôznymi pravidlami bude iba jeden hlavný program Slovensko. "Jeden program s jednými pravidlami, metodikou a manažmentom prinesie výrazné zjednodušenie a zrýchlenie celého procesu. Programové dokumenty, podľa ktorých sa eurofondy využívali doteraz, sme okresali o 1000 strán a nahradili ich jediným – programom Slovensko. Z neprehľadnej spleti 33 rôznych administratívnych orgánov zostane len tretina," spresnila Remišová.

Vláda schválila plán investícií
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kľúčové oblasti sú rozdelené do piatich cieľov

Kľúčové oblasti rozvoja sú podľa vicepremiérky rozdelené v súlade s európskou legislatívou do piatich cieľov. V programovom období 2021 až 2027 bude Slovensko celkový balík 12,59 miliardy eur investovať do cieľov Konkurencieschopnejšie a inteligentnejšie Slovensko (1,89 miliardy eur), Zelenšie Slovensko (4,2 miliardy eur), Prepojenejšie Slovensko (2 miliardy eur), Sociálnejšie a inkluzívnejšie Slovensko (3,25 miliardy eur) a Európa bližšie k občanom (400 miliónov eur). 

Na vedu, výskum, inovácie, priemyselnú transformáciu, digitalizáciu a podporu rastu malých a stredných podnikov pôjde súhrnne takmer 1,8 miliardy eur. Slovensko doteraz do vedy a výskumu dlhodobo investovalo len necelé 1 % HDP, pričom priemer EÚ je 2,3 %," upozornila Remišová. Viac ako 160 miliónov eur pôjde podľa nej na podporu slovenských vedcov a zlepšenie podmienok pre ich výskumné aktivity.

Vláda schválila plán investícií
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najväčšia časť nových eurofondov bude smerovať na zelené a klimatické ciele, časť z nich priamo podporí aj zvýšenie energetickej bezpečnosti Slovenska. Kľúčové preto budú investície do zatepľovania a znižovania energetickej náročnosti budov (722 miliónov eur), do energetickej efektívnosti podnikov (78 miliónov eur) a využívania obnoviteľných zdrojov energie (398 miliónov eur). 

Nové eurofondy Slovensku pomôžu pri riešení mnohých problémov

Nové eurofondy Slovensku podľa Remišovej tiež pomôžu pri riešení mnohých problémov, ktoré boli dlhodobo zanedbávané predošlými vládami. Ide o budovanie kanalizácie a vodovodov (668 miliónov eur) a tiež o budovanie a opravy ciest prvej triedy (241 miliónov eur), ciest druhej a tretej triedy (169 miliónov eur) a v neposlednom rade aj o rekonštrukcie miestnych komunikácií (62 miliónov eur).

Vláda schválila plán investícií
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Špecifickým cieľom v novom programovom období je Fond spravodlivej transformácie, ktorý pomôže riešiť sociálne, hospodárske a environmentálne dôsledky regiónom, ktorých sa týka prechod na uhlíkovú neutralitu. Z balíka 441 miliónov eur môžu čerpať tri regióny – horná Nitra, Košický kraj aBanskobystrický kraj. Po prijatí programu Slovensko vládou ho vicepremiérka Remišová predloží na schválenie Európskej komisii. Prvé výzvy z nových eurofondov budú vyhlásené do konca tohto roka.

Viac o téme: InvestícieVládaEurofondyVeronika RemišováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu