Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NR SR schválila plán rozvoja obrany: Apeluje na rýchlejší rast výdavkov na obranu

Minister obrany Jaroslav Naď
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vzhľadom na agresiu Ruska voči Ukrajine a zvýšenie rizík pri neplnení dlhodobých cieľov v rámci NATO sa ukazuje ako nevyhnutné urýchliť trend rastu výdavkov na obranu a dosiahnuť dvojpercentnú úroveň HDP už tento rok namiesto plánovaného roku 2024. Ministerstvo obrany (MO) SR to konštatuje v dlhodobom pláne rozvoja rezortu s výhľadom do roku 2035. Materiál v utorok schválila Národná rada (NR) SR.

"Vybudovanie potrebných kapacít a spôsobilostí rezortu obrany si do roku 2035 vyžiada približne 38 miliárd eur. V prípade, že požadované zdroje pre MO SR nebudú alokované v tejto výške, dôjde k oneskoreniu plnenia ambície v jednotlivých míľnikoch, prípadne k neplneniu plánov rozvoja spôsobilostí a rušeniu už existujúcich spôsobilostí," upozornil rezort. Zdôraznil potrebu dlhodobého a predvídateľného vyčleňovania dostatočných finančných zdrojov, ich efektívne a transparentné využitie.

Prvým míľnikom je rok 2024

Prvým z troch základných míľnikov plánu je rok 2024. Úsilie rezortu sa má v tomto horizonte zameriavať na spustenie významných projektov rozvoja ozbrojených síl, zabezpečenie potrebnej infraštruktúry, služieb a materiálu pre prijatie spojencov na našom území. Podľa slov šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) sa má začať aj so zásadným zvyšovaním počtu profesionálnych vojakov. Rezort pripomenul tiež obstaranie 152 pásových obrnených vozidiel a 76 kolesových obrnených vozidiel 8x8. Investovať sa má aj do infraštruktúry leteckých základní v súvislosti s prípravou na nové stíhacie lietadlá F-16.

Druhým míľnikom je rok 2026 a tretím rok 2035

Druhým míľnikom je rok 2026. Od konca tohto roku má SR disponovať spôsobilosťami ťažkej mechanizovanej brigády. Splnenie záväzku si bude vyžadovať nákup modernej techniky i zvyšovanie počtov profesionálnych vojakov. Za ďalší míľnik označil rezort rok 2035. Predpokladá, že do tohto roku sa zmení charakter hrozieb, východiská dlhodobého plánu a následne bude aj plán samotný revidovaný.

V prípade vyčleňovania minimálne dvoch percent HDP na obranu je dlhodobou ambíciou vynakladať na personál maximálne 50 percent ročného limitu finančných zdrojov MO SR. Minimálne 20 percent z obranných výdavkov bude určených na hlavnú výzbroj a techniku ozbrojených síl a súvisiaci výskum a vývoj s cieľom smerovať k 2 percentám z obranných výdavkov na obranný výskum a vývoj.

Viac o téme: SchválenieVýdavkyObranaNR SRPlán rozvoja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu