Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Halgašová sa obula do Matoviča: Ďalší pozdrav pre ministra financií! Odfotený školský obed, čo to je?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk, FB / Jarmila Halgašová - Kvalitné potraviny zo slovenských polí)

BRATISLAVA – Je to oficiálne. Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala tzv. prorodinný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča. Jej rozhodnutiu však predchádzali dlhé debaty ako s odborníkmi, tak aj s dotknutými stranami. Proti balíčku zbrojili aj viacerí koaliční poslanci. Liberálka Jarmila Halgašová však Matovičovi posiela jasné odkazy – a to školské obedy, ktoré dostávajú žiaci v rôznych kútoch Slovenska! Čo na to ministerstvo?

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach, týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR. Hlave štátu prekáža, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov.

VIDEO Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces

Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

A práve tu nastáva kameň úrazu. Matovičov balíček vo veľkom kritizovala koaličná SaS. Nepáčilo sa jej totiž, že Matovič pomoc rodinám podmieňuje zvýšením daní. A práve poslankyňa za liberálov Jarmila Halgašová poslala Matovičovi viacero veľavravných odkazov. V nich ministra financií vyzýva, aby sa zamyslel, či je viac potrebná podpora krúžkov, alebo stravy žiakov.

Z tohto by si sa, pán minister Matovič, nenajedol. Foto obeda z nemenovanej ZŠ na východe republiky pre ministra financií Igora Matoviča. Takto jedia naše deti pán minister. Stále si myslíte, že treba 400 mil. eur na klavír a nie na stravu našich žiakov a študentov?“ pýta sa Halgašová na sociálnej sieti. Ako následne konštatovala, na lepšie obedy žiakov Matovič peniaze nedá, aj keď by štát náklady na obedy stáli menej, ako spomínaných 400 miliónov eur na krúžky. Následne sa pýta, či financmajster uvoľní peniaze na zvýšenie dotácie na stravu, ktorá v súčasnosti predstavuje čiastku 1,3 eura.

 

🔸Z tohto by si sa, pán minister Matovič, nenajedol. 🔹Foto obeda z nemenovanej ZŠ na východe republiky pre ministra...

Posted by Jarmila Halgašová - Kvalitné potraviny zo slovenských polí on Monday, May 30, 2022

Pár dní po zverejnení prvej fotografie prišla Halgašová s ďalšou fotografiou. Tentokrát zo školy zo západného Slovenska. Kvalita pri dnešných cenách potravín ide dole. Prejavuje sa to už na výbere jedál ako aj na absencii zeleniny. Keď nezvýšime dotáciu, školy budú logicky zvyšovať ceny, deti zo sociálne slabších rodín prestanú chodiť na školské obedy,“ napísala Halgašová k fotografii, na ktorej je zemiaková kaša s kúskom mletého mäsa, zrejme fašírkou. Ako dodala, pre niektoré deti zo sociálne slabších rodín je jedlo v školskej jedálni jediným teplým jedlom za celý deň. Áno, budem rada, ak budú decká navštevovať klavír a balet, ale najskôr chcem, aby sa dobre najedli. Alebo jesť netreba? uzavrela. 

 

Daľší pozdrav pre ministra financií Igora Matoviča. 👉Posielajú mu ho rodičia zo základnej školy zo západného...

Posted by Jarmila Halgašová - Kvalitné potraviny zo slovenských polí on Friday, June 3, 2022

Čo na to ministerstvo?

Na celú vec sme požiadali o stanovisko samotné ministerstvo financií pod vedením Igorom Matovičom. To však napísalo strohú odpoveď. "Ministerstvo financií SR nevie zo statusu na sociálnej sieti identifikovať, o akej forme dotácie pani poslankyňa hovorí. Ak ide o dotáciu pre deti na stravu a školské potreby, tú má v gescii ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny," uzavrel komunikačný odbor ministerstva. 

Viac o téme: KritikaIgor MatovičJarmila HalgašováProtiinflančný balíčekŠkolské obedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu