Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ceny rastú, inflácia je REKORDNÁ: Najvyššia za posledných 20 rokov! V peňaženkách zalovíme ešte hlbšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ešte sme sa nestihli dostať z pandémie COVIDU a prišla vojna. Ekonomika zažila ďalší šok a Slováci si musia siahnuť hlboko do peňaženiek tak, ako už dlho nie. Medziročná hodnota inflácie je totiž najvyššia od júna roku 2000, informoval Štatistický úrad SR.

Ako prvé začali stúpať ceny palív. Dôvodom sú najmä sanckie, ktoré Európa i zvyšok sveta uvalili na Rusko a snaha odstrihnúť sa od ich ropy. Aktuálnu infláciu však ovplyvnilo aj rastúce ceny potravín a účtov za energie. Slováci tak budú musieť v peňaženkách zaloviť najhlbšie za posledných 20 rokov. 

VIDEO SaS nebude vetovať daňový bonus na deti, bohatší sa vraj ešte nabalia

SaS nebude vetovať daňový bonus na deti, no nesúhlasí s jeho filozofiou, bohatší sa vraj ešte viac nabalia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Inflácia dosiahla 20-ročný rekord

Ceny však stúpali aj pri ostatných položkách, viac ako polovica z 12 výdavkových skupín domácností dosiahla medziročný rast vyšší ako 7 %. Inflácia medziročne rástla už pätnásty mesiac za sebou, no v posledných troch mesiaoch jej rast urýchlila práve vojna na Ukrajine. V apríli už dosiahla úroveň 11,8 %.

Ceny rastú, inflácia je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)


Medzimesačný rast cien v apríli 2022 dosiahol 1,5 %. "Aktuálne tempo rastu cien bolo síce pomalšie ako počas marca, z dlhodobého hľadiska však patrí k vyšším. Medziročná hodnota inflácie poskočila na 11,8 %, v marci bola 10,4 % a vo februári 9 %," skonštatoval 

Potraviny a palivo opäť zdraželi

Aktuálne na medzimesačnej úrovni rástli ceny v 10 spomedzi 12 výdavkových skupín domácností. Medzimesačne rástli najmä ceny potravín o 2,6 %. Najvýraznejší vplyv na rast v tomto segmente malo zvýšenie cien mäsa o 5,6 % V porovnaní s vývojom v predošlých mesiacoch spomalil rast cien zeleniny na 2,9 %, rýchlejšie rástli ceny olejov a tukov o 3,3 %. Klesli iba ceny ovocia o 0,9 %.

Ceny rastú, inflácia je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V odbore bývanie a energie medzimesačne vzrástlo najmä imputované nájomné (zohľadňuje náklady na vlastné bývanie) o 2,3 %, vyššie ceny sa udržali aj za rôzne služby týkajúce sa obydlia. Z energií rástli hlavne ceny za pevné palivá o 1,4 %. Z odboru dopravy sa na celkovom raste cien podpísali najmä drahšie pohonné hmoty o 3,5 %, nákup dopravných prostriedkov o 1 %. Vzrástli tiež aj ceny v reštauráciách a kaviarňach, osobnej starostlivosti či poistenia. Index spotrebiteľských cien sa v apríli oproti marcu zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v domácnostiach dôchodcov zhodne o 1,5 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 1,4 %. 

Potraviny sú medziročne drahšie o viac ako 14 %

Medziročná hodnota inflácie vzrástla v apríli 2022 na 11,8 %. K jej zvýšeniu prispeli rastúce ceny vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Ceny dvoch najvýznamnejších výdavkových položiek slovenských domácností, teda potravín a nákladov na bývanie, boli na medziročnej báze vyššie o dvojciferné hodnoty.

Ceny potravín boli medziročne drahšie o 14,3 %, a to vo všetkých deviatich sledovaných položkách. Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v apríli na úrovni 15,7 %. Medziročný rast sa zvýšil ako pri imputovanom nájomnom (aktuálne vyššie o 19,7 %), tak aj pri službách súvisiacich s bývaním (údržba a opravy obydlia o 19,2 %). Pri energiách (elektrina a plyn) sa stále prejavuje vplyv úprav cien v rámci regulovaných sieťových odvetví z januára.

Domáčnosti si priplatili za tepelnú energiu aj pevné palivá

V apríli si domácnosti k tomu priplatili aj za tepelnú energiu a pevné palivá. Pohonné hmoty mali medziročne vyššie ceny o 31,2 %. V porovnaní s aprílom 2021 sme si priplatili aj za stravovanie v reštauráciách a kaviarňach o 11,7 %, náklady na osobnú starostlivosť o 8,7 %, za ambulantné služby 7,1 %. Index spotrebiteľských cien sa v apríli 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 11,7 %, za domácnosti dôchodcov o 12,7 %.

V súhrne za štyri mesiace roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 9,9 %  Pri aprílovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 11,8 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 11,1 % a čistá inflácia hodnotu 10,2 %. Medzimesačne dosiahla jadrová inflácia hodnotu 1,7 % a čistá inflácia hodnotu 1,5 %. Jadrová inflácia sleduje rast cenovej hladiny po vylúčení vplyvu zmien regulovaných cien (napr. ceny energií) a iných administratívnych opatrení (napríklad úprav daní a podobne). Čistá inflácia je jadrová inflácia bez zmien cien potravín. 

Vývoj indexov spotrebiteľských cien sa sleduje na univerzálnom spotrebnom koši zloženom zo 738 reprezentantov - vybraných druhov tovarov a služieb platených obyvateľstvom, ktorým boli priradené určité váhy. Váhy sú každoročne revidované, aktuálne platia pre rok 2022 a sú dostupné v databáze ŠÚ SR. Ceny sa zisťujú na celom území SR vo vybranej sieti predajní a prevádzok služieb počas prvých 20 dní sledovaného mesiaca.

Viac o téme: CenyZdražovanieInfláciaŠtatistický úrad SRVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu