Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tankovanie ako luxus: Ceny sú už neúnosné, ako sú na tom dovolenkové destinácia Slovákov? Zásadné rozdiely nečakajte

Tankovanie začína byť čoraz väčší luxus. Zobraziť galériu (7)
Tankovanie začína byť čoraz väčší luxus. (Zdroj: TASR - Milan Kapusta, František Iván, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Inflácia a stúpajúce ceny energií a pohonných hmôt začínajú byť už pre Slovákov neúnosné a každým ďalším týždňom si priplácame za jednotlivé komodity viac. Keďže ceny pohonných hmôt nestúpajú len u nás, pozreli sme sa na to, ako to s nimi vyzerá v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov a či majú vôbec očakávať zásadné rozdiely.

archívne video

Sulík pri kríze s cenami energií hovorí, že sa musíme rozhodnúť, proti čomu ideme vlastne bojovať (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na úvod len pripomenieme, že ceny za palivo Euro-super 95 sa 2. mája 2022 (dátum, z ktorého vychádza celá štatistika) sa na Slovensku nachádzali na hodnote 1,72 eur za liter a motorová nafta za 1,74 eur za liter. Toto číslo uvádza štatistika spotrebiteľských cien ropných produktov vrátane ciel a daní z webu Európskej komisie.

Rakúsko

Tankovanie ako luxus: Ceny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Prejdeme k našim juhozápadným susedom do Rakúska. Ceny za benzín Euro-super 95 sa tam v máji pohybujú na hodnote 1,73 eur za liter a motorová nafta za 1,86 eur za liter, čo je v oboch prípadoch drahšie, ako na Slovensku.

Česko

Tankovanie ako luxus: Ceny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

U našich českých bratov sa situácia tiež veľmi nemení. Palivo Euro-super 95 je v Česku za cenovku 1,74 eur za liter a motorová nafta za 1,83 eur za liter. V porovnaní so Slovenskom ide teda o drahšie cenové ohodnotenie nafty.

Chorvátsko

Tankovanie ako luxus: Ceny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Prechádzame na skutočne vysnívané dovolenkové destinácie Slovákov, ktorým je určite aj Chorvátsko. V tomto prípade už za benzín Euro-super 95 môžeme konečne hovoriť o miernom poklese oproti Slovensku. V Chorvátsku ho natankujete za 1,66 eur za liter. V prípade nafty za 1,81 eur za liter však už ide o mierne vyššiu cenovku oproti nám.

Taliansko

Tankovanie ako luxus: Ceny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

V dovolenkových cieľoch pokračujeme a zamierime do Talianska. Benzín Euro-super 95 tam môžeme natankovať za 1,78 eur za liter a motorovú naftu za 1,80 eur za liter. Opäť tak hovoríme o mierne drahšom tankovaní, ako u nás.

Maďarsko

Tankovanie ako luxus: Ceny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

O zásadnom zvrate cien však môžeme hovoriť v prípade Maďarska, ktoré sa cenámi aj podľa skôr zverejnených správ "porátalo" po svojom. Benzín Euro-super 95 tam dostať za 1,27 eur za liter a motorovú naftu za 1,40 eur za liter, čo sú zatiaľ prvé cenovky, ktoré poriadne konkurujú tým našim. Súvis majú samozrejme aj s tým, že tamojšia vláda sa ešte pred voľbami angažovala pri zastropovaní cenoviek palív. Toto zastropovanie však podľa najnovších správ potrvá len do 1. júla, pričom tento termín sa už raz prekladal z májového.

Najviac za benzín platia v Dánsku, najmenej v Maďarsku a na Malte

Keď sa celkovo komplexne pozrieme na tabuľku cien s pohonnými hmotami, môžeme si všimnúť, že najviac za benzín platia v Dánsku, čo je až 2,18 eur za liter a najmenej v spomínanom Maďarsku, ktoré keď vynecháme, nastúpi Malta s cenovkou 1,34 eur za liter. 

Za naftu najviac zaplatia Fíni, a to až 2,08 eura za liter. Najmenej zas Malta, kde sa za naftu zaplatí 1,21 eur za liter. V treťom stĺpci sa nachádzajú tiež hodnoty cien za vykurovací olej. Vo štvrtom a piatom zas ceny za jednu tonu ťažký vykurovacích olejov.

Tankovanie ako luxus: Ceny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

Viac o téme: NaftaTankovanieCenyBenzínDovolenkové destinácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu