Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvá dáma USA sa stretla s Čaputovou: Podpora je veľmi dôležitá! Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty

Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú. Zobraziť galériu (6)
Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prvá dáma USA Jill Bidenová pricestovala na Slovensko v sobotu poobede. Stretla sa s utečencami, dobrovoľníkmi, navštívila americké veľvyslanectvo a v nedeľu sa presunula do Košíc a potom na hraničný priechod Vyšné Nemecké. Počas posledného dňa návštevy sa stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Včera sa Bidenová stretla s predsedom vlády Eduardom Hegerom a ministrom vnútra Romanom Mikulcom na hraniciach s Ukrajinou. Zajímalo ju najmä to, aká bola situácia v prvé dni vojny. Neohlásene sa potom presunula na Ukrajinu, kde sa stretla s Olenou Zelenskou, prvou dámou Ukrajiny, ktorá sa na verejnosti objavila prvýkrát od začiatku vojny. 

VIDEO Prvý dáma USA sa stretla s prezidentkou Čaputovou

Prvá dáma USA sa stretla s Čaputovou: Podpora je veľmi dôležitá! Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty

Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s americkou prvou dámou Jill Bidenovou ocenili porozumenie medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými. Americkú prvú dámu prijala slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová v pondelok predpoludním. "Počas mojej návštevy krásnej krajiny som sa osobne presvedčila, že Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty ako Spojené štáty americké," napísala do knihy hostí Prezidentského paláca manželka amerického prezidenta ako spomienku na jej návštevu SR.

Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú.
Zobraziť galériu (6)
Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú.  (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Som veľmi potešená vzájomným porozumením a spoluprácou a aj z tohto miesta chcem poďakovať za podporu Spojeným štátom americkým," uviedla pri stretnutí pred novinármi Čaputová.

Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú.
Zobraziť galériu (6)
Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú.  (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Prvá dáma USA sa tiež zdôverila so skúsenosťou, ktorá nadobudla počas návštevy východného Slovenska i ukrajinského Užhorodu, kde sa stretla s manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olenou. "Uvedomila som si na základe toho, čo som videla, aká dôležitá je podpora ľudí utekajúcich pred vojnovou agresiou, traumatizovaných hroznými udalosťami," uviedla Bidenová.

Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú.
Zobraziť galériu (6)
Prezidentka Zuzana Čaputová v paláci prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú.  (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Bidenová odchod z paláca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bidenová sa strela s Olenou Zelenskou

Prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová v nedeľu neohlásene navštívila Ukrajinu, kde sa na Deň matiek stretla s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou. Bidenová na Ukrajinu vycestovala zo Slovenska, kde navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom, odkiaľ autom odišla do ukrajinského mesta Užhorod. Prvá dáma USA strávila na Ukrajine asi dve hodiny a s Olenou Zelenskou sa stretla v budove miestnej školy.  

Prvá dáma USA Jill Bidenová navštívila hraničný priechod s Ukrajinou Vyšné Nemecké (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Chcela som prísť na Deň matiek... Myslela som si, že je dôležité ukázať ukrajinskému ľudu, že táto vojna musí skončiť... a že obyvatelia Spojených štátov stoja pri Ukrajincoch," uviedla Bidenová. Prvé dámy sa stretli v budove školy, ktorá v súčasnosti poskytuje ubytovanie ľuďom utekajúcim pred vojnou, pričom pred príchodom novinárov prvé dámy sedeli a diskutovali pri jednom stole.

Prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) počas návštevy Užhorodu, kde sa stretla s ukrajinskou prvou dámou Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov.
Zobraziť galériu (6)
Prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) počas návštevy Užhorodu, kde sa stretla s ukrajinskou prvou dámou Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, Pool)

Zelenská počas stretnutia poďakovala Bidenovej za jej "odvážny čin"."Rozumieme tomu, čo to znamená pre prvú dámu Spojených štátov, prísť sem počas vojny, keď sú každý deň podnikané vojenské akcie a kde každý deň hučia sirény," vyhlásila Zelenská. Tá sa počas stretnutia s Bidenovou objavila na verejnosti vôbec prvýkrát odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu, uvádza AFP. Z bezpečnostných dôvodov sa totiž ukrajinská prvá dáma spolu so svojimi deťmi zdržiava na neznámom mieste.  

Viac o téme: Návšteva SlovenskoZuzana ČaputováJill Bidenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu