Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS sa ohradzuje voči slovám Matoviča: Odchod z koalície odmieta

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - SaS sa ohradzuje voči slovám ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), že má v úmysle odísť z koalície. Zároveň sa strana pýta, či Matovič vyháňa z koalície tých správnych. Stanovisko lídra SaS Richarda Sulíka zaslal hovorca strany Ondrej Šprlák.

"My nie sme tí, ktorí chceme z vlády odísť, a ani tí, ktorí by z nej odísť mali," vyhlásil Sulík. Matovič podľa neho vedome a zákerne klame, aby odviedol pozornosť od svojej najväčšej politickej prehry. "Porazili ho nielen jeho vlastné poslankyne, ale aj jeho obľúbený koaličný partner. Nerozumieme, prečo útočí práve na SaS, ktorá jednotne hlasovala za vydanie Roberta Fica spravodlivosti," uviedol Sulík a pripomenul postoj Sme rodina.

OĽaNO sa po hlasovaní ohľadom Fica chce vysporiadať s poslankyňami Tabák a Hatrákovou, odchod Sme rodina však nechcú (Zdroj: Topky/Maarty)

Matovič v stredu (4. 5.) vyhlásil, že SaS avizovala odchod z koalície v prípade, ak na vládu príde avizovaná pomoc rodinám a protiinflačné opatrenia. Potvrdil to aj predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Spor medzi vládnymi stranami sa opäť vyostril po stredajšom hlasovaní o žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Hnutie Sme rodina sa zdržalo. Rovnako postupovala aj Katarína Hatráková, Romana Tabák nehlasovala. Obe poslankyne následne vylúčili z klubu OĽANO. SaS vyhlásila, že je namieste sa rozprávať o tom, aký prínos má Sme rodina v koalícii.

Šipoš vyzýva SaS, aby zastavila kampaň voči OĽANO

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vyzýva stranu SaS, aby zastavila kampaň voči OĽANO a uvedomila si, že hnutie nie je jej nepriateľom, ale koaličným partnerom. Šipoš tvrdí, že OĽANO voči SaS nikdy nepodniklo kroky na jej oslabenie, ale naopak. Vyzval liberálov ku konštruktívnej debate vo vnútri koalície bez "zbytočného obťažovania verejnosti vzájomnými spormi".

"Nerozumiem, prečo SaS cíti potrebu zneužívať zlyhanie našich dvoch bývalých poslankýň pri hlasovaní a cielene spochybňovať protikorupčnú politiku celého hnutia OĽANO. O to viac, že práve naše hnutie zásadnou mierou prispelo k porážke Fica a Pellegriniho a umožnilo nástup právneho štátu. Vážime si hlasovanie našich 48 poslancov, ako aj 19 poslancov SaS, ktorí včera nezaváhali. Áno, nestačilo to," uviedol Šipoš.

Napriek tomu, že parlament neodsúhlasil vydanie lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica do väzby, orgány činné v trestnom konaní podľa Šipoša ďalej konajú a majú garantovanú slobodu. Okrem toho poukázal Šipoš na pripravované reformy a potrebu ich prijatia, ako aj prijatia protikorupčnej legislatívy či sociálnych opatrení. "Tento zápas nehráme proti sebe. Ide o zápas za spravodlivé Slovensko, ktorý si nemôžeme dovoliť prehrať. Na toto nám dali voliči mandát a musíme to mať vždy na pamäti," uzavrel.

Viac o téme: OdchodKoalíciaIgor MatovičSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu