Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Matovičov poslanec Gyimesi opäť v akcii: VIDEO Chvála na adresu Orbána a Fideszu! Maďarsko ako vzor

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ak by Viktor Orbán a strana Fidesz mohli kandidovať na Slovensku, s najväčšou pravdepodobnosťou by parlamentné voľby vyhrali aj tu. Týmito slovami začal svoje video poslanec za OĽaNO György Gyimesi. Nasledovala chvála na adresu opatrení, ktoré prijala maďarská vláda či poukázanie na odlišný postoj krajiny k téme konfliktu na Ukrajine.

„Strana Fidesz a Viktor Orbán je absolútne zameraná na občanov Maďarska a všetkými opatreniami, ktoré robia, toto len potvrdzujú,“ vyhlásil koaličný poslanec. Spomenul napríklad zvýšenie miezd pracovníkov vo verejnej správe o 20 percent, zafixovanie cien potravín a pohonných látok či „absolútne suverénnu a autonómnu politiku“ vo vzťahu k vojne na Ukrajine. To totiž podľa neho z Maďarska robí jednu z „najpoburujúcejších“ krajín Európskej únie.

György Gyimesi o strane Fidesz a maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi (Zdroj: Facebook/Gyimesi György - NRSR)

„A toto je ten dôvodom, prečo aj európsky liberálny mainstream tak útočí na Maďarsko, pretože ten nechce mať vo svojom strede suverénne a autonómne krajiny, ktorých prvoradým záujmom je záujem vlastného občana. Liberálny mainstream potrebuje krajiny, ktoré sú servilné, a ktoré slepo vykonávajú príkazy, nehľadiac na problémy svojich vlastných občanov a na vlastné záujmy,“ uviedol.

„Preto bude Viktor Orbán aj naďalej čeliť kritike európskeho spoločenstva a zároveň bude čeliť aj sankciám a bude čeliť aj rôznym invektívam smerujúcim napríklad aj k tomu, že si dovolili povedať, že otcom je muž a matka je žena. Dokonca si túto vetu dovolili dať aj do ústavy Maďarska,“ dodal s tým, že toto všetko spôsobuje aj to, že „Maďarsko bude aj naďalej vzorom pre ostatné krajiny Európskej únie, ktoré rozmýšľajú inak, ako liberálny mainstream.“

Matovičov poslanec Gyimesi opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Gyimesi György)

Na konte má diplomatický škandál

Gyimesi je svojimi promaďarskými postojmi známy. Rozruch v minulosti spôsobil stretnutím s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm, s ktorým v marci minulého roka riešil okrem iného aj tému dvojitého občianstva. S nepochopením sa tento krok vtedy stretol aj u nášho ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS).

„Uvedený poslanec svojim konaním porušuje programové vyhlásenie vlády a ide v tejto zásadnej záležitosti proti koaličnej dohode. Napriek tomu som sa odosobnil od G. Gyimesiho útokov na mňa, keď ma vytrvalo označuje za hungarofóba a môjho štátneho tajomníka Martin Klus dokonca za antisemitu. Mlčal som a snažil som sa urovnať celú vec diskrétne a diplomaticky aj na základe mojich dobrých vzťahov s Péterom Szijjártóm. Včera však koaličný poslanec a maďarský minister prekročili všetky medze, keď o tomto kľúčovom zákone rokovali v Komárne, pričom zákon o štátnom občianstve nie je predmetom našich bilaterálnych vzťahov. A poslanec G.Gyimesi nemá žiadny mandát na takéto rokovania,“ uviedol v tom čase Korčok.

Na to, ako sa pozerajú na najnovšie vyjadrenia svojho poslanca, sme sa opýtali aj strany OĽaNO. Stanovisko nám zatiaľ neposkytla.

Viac o téme: Poslanec Viktor OrbánOĽaNOFideszGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu