Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Orave sa na Veľkonočný pondelok zobudili do bieleho rána: Husté sneženie! Dopravná situácia je komplikovaná

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk)

DOLNÝ KUBÍN - Biely Veľkonočný pondelok! Aj keď väčšina Slovenska sa zobudila do slnečného sviatočného rána, ortuť teplomera ukazovala extrémne nízke teploty a na mnohých miestach sa držali aj prízemné mrazy. To všetko je však nič oproti tomu, čo sa deje na Orave. Tam sa obyvatelia zobudili do zasneženého rána! Situáciu komplikuje veľmi husté sneženie.

Zima, mráz a teploty mierne nad nulou. Tak vyzerala noc z nedele na pondelok. Väčšina Slovenska sa na veľkonočný pondelok zobudila do slnečného rána, výnimkou však boli obyvatelia Oravy. Na tých po zobudení čakal pohľad na husté sneženie. 

VIDEO Husté sneženie na horskom priechode Príslop

Na Orave sa na Veľkonočný pondelok zobudili do bieleho rána: Husté sneženie! Dopravná situácia je komplikovaná (Zdroj: Topky.sk)

Do redakcie nám prišli fotografie a videá čitateľky z horského priechodu Príslop. Ako uviedla, situácia nie je dobrá a husté sneženie komplikuje plynulosť dopravy. Snehová pokrývka sa totiž drží na cestách a aj keď autá vyjazdili koľaje, cesty sú šmykľavé a nebezpečné. Mnohí vodiči nenechávajú nič na náhodu a cez horské priechody či komplikovanejšie úseky jazdia opatrnejšie. 

Na Orave sa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk )

Sneží však aj v okolí Hruštína, Dolného Kubína či Námestova. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu sneží aj v okolí Popradu a Chopku. Poriadna snehová nádielka bola je aj vo Vysokých Tatrách, kde pohľad na bielu porkývku pripomínal skôr zimu, ako jar a polovicu apríla. 

Mierna lavínová hrozba, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá i v pondelok v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. V nižších nadmorských výškach, Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je nebezpečenstvo lavín malé. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. "Vplyvom veterného sobotného (16. 4.) počasia a chladnej nedele (17. 4.) sa na záveterných stranách najvyšších polôh Vysokých a Západných Tatier stále nachádza naviaty čerstvý nepreviazaný sneh, ktorý je uložený v doskách rôznej tvrdosti," uviedol Buliak.

Na Orave sa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Michal Svítok)

Uvoľniť lavínu je podľa neho možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch, zvlášť v spomínaných miestach s naviatym snehom. Medzi dvoma tlakovými útvarmi prúdi nad horstvá Slovenska chladný vzduch, vďaka čomu pretrváva na horách vzhľadom na obdobie veľmi chladné počasie. Teploty sa počas dňa budú pohybovať od mínus deväť stupňov Celzia v najvyšších polohách po dva stupne Celzia na podhorí. Izoterma sa bude nachádzať v nadmorskej výške 1400 metrov nad morom. Počas dňa bude počasie premenlivé, očakávajú sa slabšie snehové prehánky, ktoré budú v nižších polohách zmiešané s dažďom.

Snehová pokrývka je rôznorodá, na náveterných stranách a hrebeňoch je vyfúkaná na tvrdú ľadovú vrstvu, čerstvý naviaty sneh je na záveterných stranách štítov a hrebeňov najvyšších polôh a je uložený v menších doskách rôznej hrúbky. Súvislá snehová pokrývka je v dolinách od výšky 1100 metrov nad morom.

Meteorológovia na pondelok vydali výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami. Od polnoci do 8.00 h teploty klesli na mínus jeden až mínus tri stupne Celzia, na Orave, Liptove a Horehroní až na päť stupňov pod nulou. V prípade juhozápadu a juhovýchodu krajiny na dolnom Zemplíne sa objavil prízemný mráz do mínus dvoch stupňov Celzia. "Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, môže však spôsobiť škody na vegetácii," varujú meteorológovia. Očakávajú, že podobne mrazivá bude aj noc z pondelka na utorok 19. apríla.

Viac o téme: OravaVeľkonočný pondelokSneženie na OraveHorský priechod PríslopHusté sneženieBiele ráno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu