Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V kauze poľovníckej chaty sa opäť pohli ľady: Jeden z účastníkov bol zbavený obvinenia!

Gašparov syn už viac nefiguruje v prípade ako obvinený. Zobraziť galériu (2)
Gašparov syn už viac nefiguruje v prípade ako obvinený. (Zdroj: reprofoto YouTube/Denník N, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Je z najhoršieho vonku? Reč je o synovi bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a advokátovi Pavlovi Gašparovi. Ten bol ešte vo februári obvinený v rámci kauzy "poľovníckej chaty", kde prebiehali tajné odposluchy. Gašparov syn je však po dnešku už zbavený obvinenia.

O zrušení obvinenia mladému Gašparovi informuje denník Plus jeden deň. Ten bol ešte 9. februára tohto roku vyšetrovateľom Jurajom Margetinom obvinený za zločin krivej výpovede a krivej prísahy, spáchaný v štádiu prípravy. Obvinenie už vtedy mladý Gašpar považoval za účelové a nezákonné.  

Nebol obvinený len on

V tejto kauze však nebol obvinený len Pavol Gašpar, ale najskôr išlo o M. M. (zápasníka Matúša Mečára), Ing. A. J. (syna exministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka, Andreja Jahnátka) a Ing. T. S. (hospodára). Až neskôr padlo obvinenie aj voči Gašparovi. "V súvislosti s medializovanou chatou vyšetrovateľ NAKA 9. februára začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie voči osobe P. G. zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu príprav," potvrdila začiatkom februára Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru.

 

AKT POMSTY, ALEBO ZÚFALSTVA?! 🤦‍♂️ ℹ️ Dnes som bol vyšetrovateľom NAKA mjr. Mgr. Jurajom Margetinom obvinený za zločin...

Posted by Pavol Gašpar on Wednesday, February 9, 2022

Prešli dva mesiace a obvinenie mu zrušili

Zhruba o dva mesiace neskôr však nastali v kauze zmeny. "Viac ako šesť mesiacov príslušníci NAKA, konkrétne vyšetrovateľ Martin Juhás, a operatívny pracovníci Dušan Daloš a Michal Kokoš v rozpore so zákonom monitorovali porady advokátov, ktoré sú chránené osobitným zákonom. Túto skutočnosť potvrdila zrušením uznesenia o začatí trestného stíhania pre jeho nezákonnosť a neopodstatnenosť aj Krajská prokuratúra v Nitre, a následne aj Generálna prokuratúra Slovenskej republiky," potvrdil denníku Gašpar.

Robert Fico, Pavol Gašpar, Marek Para
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico, Pavol Gašpar, Marek Para  (Zdroj: Ján Zemiar)

Vyšetrovateľ vraj voči nemu zneužil vlastnú právomoc

Podľa jeho vlastných slov dozorový prokurátor rozhodol podľa §194 odsek 1, odseku 2 Trestného poriadku a zrušil jeho obvinenie. Uznesenie o vznesení obvinenia bolo vraj vydané v rozpore so zákonom a nedôvodne. Zrušené tiež bolo aj uznesenie o začatí trestného stíhania pre jeho nezákonnosť a neopodstatnenosť. "Mám za to, že tak, ako príslušníci NAKA vyšetrovateľ Martin Juhás, a operatívny pracovníci Dušan Daloš a Michal Kokoš, tak aj vyšetrovateľ Juraj Margetin zneužili svoju právomoc, svojím následným konaní (aj mojím obvinením) sa snažili zmariť vyšetrovanie ich vlastnej trestnej činnosti, a akékoľvek ďalšie kroky by boli len pokračovaním v ich nezákonnom konaní," dodal ešte advokát Gašpar.

Viac o téme: ChataObvinenie Robert FicoRobert KaliňákPavol Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu