Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NAŽIVO Smer-SD reaguje na odovzdanie systému S-300 Ukrajine: Slovensko sa zapojilo do vojny! Návrh na ODVOLANIE VLÁDY

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Odovzdanie nášho systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu podrobil ostrej kritike. Líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa už včera zaujímal o to, či sa Slovensko chystá takýmto spôsobom podať Ukrajincom pomocnú ruku. Odpoveď však dostal až dnes a zjavne ho nepotešila. Ako odkázal, Slovensko sa týmto zapojilo do vojny. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) však vidí veci inak.

Na samotnú tlačovku nakoniec Robert Fico neprišiel. Namiesto neho sa slova ujal Ľuboš Blaha, ktorý odovzdanie techniky skritizoval. "Situácia na Slovensku nikdy nebola vážnejšia," povedal. Zaujímal sa aj o to, či prezidentka Zuzana Čaputová ako hlavná veliteľka ozbrojených síl o odovzdaní systému S-300 Ukrajine vedela. 

Smer-SD kritizuje odovzdanie systému S-300 Ukrajine, chce odvolať celú vládu (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Smer-SD podáva žiadosť o odvolanie vlády SR na odvolanie celej vlády Slovenskej republiky. Urobiť tak chcú budúci týždeň. Okrem toho sa v nedeľu na Slavíne z iniciatívy Smeru-SD uskutoční o 17.00 zhromaždenie týkajúce sa nesúhlasu s krokmi vlády. 

Smerák Erik Kaliňák označil darovanie techniky Ukrajine za zbabelý podrza. "Vláda potichu poza chrbát vlastného národa odovzdala náš protivzdušný obranný systém S-300," odkázal na sociálnej sieti ešte pred začatím tlačovky. 

Smer-SD kritizuje odovzdanie systému
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Heger odmieta, že by sme sa týmto stali súčasťou konfliktu

Fico ešte pred odchodom Eduarda Hegera na Ukrajinu od predsedu vlády chcel, aby potvrdil alebo poprel prípravu na odovzdanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Odvolával sa na svoje informácie zo slovensko-ukrajinských hraniciach o manévroch s vojenskou technikou. To Heger v tom čase neurobil. Po tom, ako TV Markíza s odvolaním sa na svoje zdroje informovala, že S-300 je už na Ukrajine, však Úrad vlády vydal stanovisko, v ktorom tieto správy potvrdil. „Môžem potvrdiť, že Slovenská republika na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým SR, ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu,“ uviedol Heger.

Smer-SD kritizuje odovzdanie systému
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: OS SR)

Darovanie systému podľa neho však neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. „Rovnako ubezpečujem, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov,“ dodal.

Smer-SD kritizuje odovzdanie systému
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zaťahovanie Slovenska do konfliktu odmieta aj minister obrany Jaroslav Naď. "V priebehu budúceho týždňa na Slovensko dorazí už štvrtá batéria systému Patriot. Dve poskytli Nemci a jednu Holanďania, túto štvrtú poskytnú naši americkí spojenci. Všetky batérie budú postupne rozmiestnené tak, aby pokryli územie Slovenska a budú tu dovtedy, kým to bude potrebné," uviedol. 

Naď chcel namiesto S-300 náhradu

Téma možného odovzdania protivzdušnej obrany S-300 nie je novinkou. O takejto možnosti sa hovorí už niekoľko týždňov. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) však dlhodobo opakoval jedno a to isté – pokiaľ nebudeme mať adekvátnu náhradu, ruský systém nepôjde nikde. Koncom marca na Slovensko prišiel aj americký systém protivzdušnej obrany Patriot. Celkovo tri batérie máme však iba zapožičané od Nemecka a Holandsko. V tejto súvislosti rezort obrany tvrdil, že iba dopĺňa to, čo už máme, a nie je náhradou za systém S-300.

Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine: Neznamená to, že sme vo vojne (Zdroj: Úrad vlády SR)

Odovzdanie techniky kritizuje aj Hlas-SD

Presun systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu kritizoval už aj Hlas-SD. Považuje ho za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska. "Minister obrany Naď zdôrazňoval, že S-300 bude vyradený z výzbroje ozbrojených síl SR iba vtedy, ak bude zaň zabezpečená adekvátna náhrada. Tento sľub sa zatiaľ nepodarilo naplniť a sám minister Naď nedávno hovoril o časovom horizonte niekoľkých mesiacov až rokov. Je zrejmé, že doteraz rozmiestnené Patrioty plnohodnotne nenahrádzajú systém S-300. Vyzývame ministra Naďa, aby vysvetlil tento nezmyselný krok vedúci k zníženiu úrovnej bojovej pripravenosti ozbrojených síl SR," uviedli. 

Viac o téme: Minister obranyRobert FicoSmer-SDProtivzdušná obranaJaroslav NaďEduard HegerKonflikt na UkrajineErik KaliňákS-300Systém protivzdušnej obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu