Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najznámejšie čokoládové vajíčka sťahujú z trhu, môžu spôsobiť salmonelózu: Takto zistíte, či ich máte doma!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Taliansky výrobca cukroviniek Ferrero preventívne sťahuje z trhu v Česku a na Slovensku niektoré šarže čokoládových vajíčok alebo cukríkov Kinder vyrobených v Belgicku. Reaguje na možné spojenie s niekoľkými hlásenými prípadmi salmonely, v žiadnom z výrobkov firmy ale testy túto baktériu nenašli. Spoločnosť Ferrero to dnes oznámila ČTK.

Salmonela spôsobuje akútne hnačkové ochorenie. K sťahovaniu výrobkov z trhu firma pristúpila krátko pred Veľkou nocou, kedy sa predaj čokoládových vajíčok zvyšuje. "Berieme túto situáciu mimoriadne vážne," uviedla firma. Z predaja sťahuje osem druhov cukroviniek Kinder vyrobených v Belgicku s dátumom minimálnej trvanlivosti medzi tohtoročným 19. februárom a 27. septembrom. Zoznam sťahovaných výrobkov je na webe kinder.cz.

Najznámejšie čokoládové vajíčka sťahujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Už zakúpené výrobky ľudia nemajú jesť a majú kontaktovať firmu na e-mailovej adrese ferrero.ceska@ferrero.com. Na ďalšie cukrovinky Ferrero, vrátane ostatných výrobkov značky Kinder, sa opatrenie nevzťahuje, upozornila spoločnosť.

K podobnému kroku Ferrero už skôr v tomto týždni pristúpilo v Británii. Tamojšia agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) podľa agentúry Reuters uviedla, že bolo zistených najmenej 63 prípadov ochorení spojených s týmito výrobkami a väčšinou išlo o problémy u detí mladších ako päť rokov. Baktéria salmonela spôsobuje hnačkové ochorenie salmonelóza.

Viac o téme: TrhVajíčkaCukríkySalmonelózaKinder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu