Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poplach pred Veľkou nocou: Najznámejšie čokoládové vajíčka môžu spôsobiť nákazu salmonelou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Spotrebiteľov v Škótsku varovali, aby nejedli vajíčka Kinder Surprise tesne pred Veľkou nocou po podozrení s prepuknutia salmonely. Food Standards Scotland uvádza, že v mnohých z týchto prípadov išlo o malé deti.

Vyšetrovanie vedené orgánmi pre zdravotnú bezpečnosť v Spojenom kráľovstve, vrátane Public Health Scotland, našli súvislosť medzi hlásenými prípadmi nákazy salmonelou v celom Spojenom kráľovstve a konkrétnym produktom vyrábaným spoločnosťou Ferrero, píše Daily Record. Cukrárska spoločnosť v reakcii na to podnikla preventívny krok, s okamžitou platnosťou stiahla výrobok z trhu, kým bude pokračovať vyšetrovanie. Všetky výrobky, ktorých sa to týka, boli vyrobené v rovnakej továrni v Belgicku.

Iné produkty vyrábané spoločnosťou Kinder nie sú kauzou ovplyvnené. Týka sa to jedine vajíčka Kinder Surprise s hmotnosťou 20 g a balenie Kinder Surprise s hmotnosťou 20 g x 3. Všetky produkty s dátumom minimálnej trvanlivosti medzi 11. júlom 2022 a 7. októbrom 2022 boli stiahnuté z trhu. Food Standards Scotland hovorí, že symptómy salmonelózy, ktoré zvyčajne vymiznú v priebehu niekoľkých dní, zahŕňajú hnačku, žalúdočné kŕče, nevoľnosť, vracanie a horúčku.

Poplach pred Veľkou nocou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tina Potter, riaditeľka pre incidenty Agentúry pre potravinové štandardy, povedala, že víta preventívny prístup, ktorý prijala spoločnosť Ferrero, a odporúča spotrebiteľom, aby nejedli žiadny z týchto produktov.

„Je naozaj dôležité, aby spotrebitelia dodržiavali tieto rady, aby sa vyhli riziku ochorenia na otravu salmonelou. Vieme, že tieto konkrétne výrobky sú obľúbené u malých detí, najmä keď sa blíži Veľká noc, a preto by sme chceli vyzvať rodičov a opatrovníkov detí, aby skontrolovali, či sa toto stiahnutie netýka niektorých výrobkov, ktoré už majú doma," povedala. "Potravinársky podnik dobrovoľne stiahol výrobok z trhu a my s ním a príslušnými orgánmi úzko spolupracujeme na identifikácii presnej príčiny tohto prepuknutia nákazy."

Viac o téme: OtravaSalmonelaKinder surpriseČokoládové vajíčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu