Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prioritou v medzinárodných zmluvách ostanú finančno-ekonomické kontrakty

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – V popredí záujmu SR pri uzatváraní medzinárodných zmlúv budú aj v ďalšom období kontrakty finančnoekonomického charakteru, najmä zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia a zmluvy o podpore a vzájomnej ochrane investícií. Vyplýva to zo Správy o vykonaní medzinárodných zmlúv, ktorú v stredu schválila vláda.

Materiál, predložený Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR bilancuje aktivity SR v oblasti uzatvárania medzinárodných zmlúv v období 2020 - 2021, rovnako tak definuje priority pre rámcové teritoriálne a vecné priority pre oblasť uzatvárania medzinárodných zmlúv na nasledujúce dvojročné obdobie.

Z pohľadu bilancie predchádzajúceho dvojročného obdobia konštatuje rezort spomalenie tempa uzatvárania medzinárodných zmlúv v dôsledku pandémie COVID-19. "Napriek tomu sa Slovenská republika stala zmluvným štátom viacerých dvojstranných a mnohostranných zmlúv, predovšetkým v oblasti dopravy, ochrany a podpory investícií, zamedzenia dvojitého zdanenia, v oblasti školstva, vedy a výskumu, kultúry," dodáva.

Z hľadiska očakávaných finalizácií medzinárodných zmlúv v najbližšom období avizuje témy zmlúv i zmluvných dodatkov, ktoré sa SR chystá podpísať štátmi, ale i medzinárodnými inštitúciami. V prípade zmluvných vzťahov so susednými krajinami sa v rámci štátov patriacich do V4 spomínajú zmluvy o vykonávaní cezhraničnej železničnej dopravy. "Pokračovať sa bude aj v príprave Zmluvy o trojštátnom hraničnom bode Beskydy s Českou republikou a Poľskou republikou,“ informuje MZVEZ. V bilaterálnych vzťahoch s Rakúskom je prioritou uzavretie zmluvy o spolupráci na hraničných vodách. Pokračovať budú i rokovania k zmluve o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchranných zdravotných služieb.

Viac o téme: VládaRokovanie Medzinárodné zmluvy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu