Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéfka justície Kolíková: Je legitímne rozprávať sa o tom, kto môže navrhnúť rozpustenie strany

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje za legitímne rozprávať sa o tom, kto môže podať návrh na rozpustenie politickej strany. V súčasnosti môže takýto návrh podávať generálny prokurátor. Podľa Kolíkovej je na mieste otázka, či ide o primeraný počet.

Takisto treba mať podľa nej účinné mechanizmy na zabránenie fungovania strán, ktoré popierajú základné princípy právneho štátu. Ministerka po rokovaní vlády tiež uviedla, že je na mieste inšpirovať sa okolitými štátmi pri téme rozpustenia strán, napríklad  prípadmi, keď sa strana nerozpustí, ale obmedzí sa jej finančná podpora. Na zasadnutí vlády ani v rámci koalície sa podľa nej na tieto témy nerozprávali, ide podľa nej o politickú tému, no považuje ju za aktuálnu.

Je legitímne rozprávať sa o tom, kto môže navrhnúť rozpustenie strany, uviedla ministerka spravodlivosti Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V súvislosti s otázkou, či by sa nemala zrušiť možnosť pre odsúdeného poslanca opätovne kandidovať vo voľbách Kolíková poznamenala, že k takémuto kroku treba mať právnu úpravu. "Ak sa na tom dohodneme, môžeme takú právnu úpravu presadiť," povedala novinárom.

Šéfka justície Kolíková: Je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kolíková zatiaľ neeviduje podnet, na základe ktorého by podala mimoriadne dovolanie v súvislosti s utorkovým (5. 4.) rozsudkom pre šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu. "Ja môžem konať v rámci tohto mimoriadneho opravného prostriedku na základe podnetu, takže aj s ohľadom na to, že takéto oprávnenie mám, som sa k tomu zatiaľ verejne nevyjadrovala. Je dôležité postihovať všetky nenávistné prejavy a som rada, že máme takúto právnu úpravu v Trestnom zákone a treba ju dôsledne využívať," dodala. Najvyšší súd SR v utorok odsúdil Kotlebu pre šeky v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Koalícia sa ešte na podobe súdnej mapy nedohodla

Koalícia sa ešte na podobe súdnej mapy nedohodla, debaty pokračujú. Po rokovaní vlády to novinárom povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Chcela by, aby sa téma vyriešila na najbližšej riadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 26. apríla.  

Kolíková považuje za dôležité, aby sa koalícia na súdnej mape dohodla. "Ak sa na tom nedohodneme, nebude sa to dať ani zrealizovať v tomto funkčnom období," vyhlásila. Kľúčovým dôvodom pre prijatie súdnej mapy by podľa ministerky nemali byť termíny a súvisiace platby z plánu obnovy, ale potreba mať reformu v rámci spravodlivosti.

Koalícia opäť odložila schvaľovanie súdnej mapy, rokovať sa o nej má na najbližšej schôdzi. Podľa vyjadrení koaličných predstaviteľov je potrebné dorokovať niektoré detaily súvisiace najmä so sídlami krajských súdov.

Viac o téme: Ministerka spravodlivostiRozpusteniePolitická stranaŠekyMarian KotlebaMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu