Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarič odmietol protest denníkov, opozícia postoj novín podporila

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič odmietol dnešný protest väčšiny celoštátnych denníkov proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Minister, ktorý je podpredsedom vládneho Smeru-SD, obvinil noviny a vydavateľov zo zaujatosti a obhajoval najviac kritizované právo na odpoveď. Postoj novín naopak podporila opozícia. Politológovia sa nezhodli, či protest prinúti vládu k ďalším ústupkom.

Maďarič tvrdil, že vydavatelia a denníky sú jednou zo zainteresovaných strán, preto ho protest vraj neprekvapil. "Tým aj ukázali verejnosti, ako si predstavujú slovenské denníky napĺňanie obsahu novín jednostranným názorom, svojou verziou pravdy, bez toho, aby sa zaujímali o názory iných strán," vyhlásil dnes pred novinármi.

Denníky na titulných stranách kritizovali najmä navrhnutý rozsah práva na opravu a odpoveď, ktorý podľa nich zasahuje do redakčnej práce, porušuje demokratické zásady, práva občanov a slobodu tlače. Vydavatelia upozornili, že predloha dáva právo na odpoveď aj pri pravdivej informácii. Navrhované znenie práva na odpoveď už skôr kritizoval aj zástupca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Maďarič dnes oponoval, že predložený tlačový zákon je posilnením demokracie, plurality názorov a práv občanov. "Právo na odpoveď nie je robené pre politikov," tvrdil minister. Jednoznačne však nepovedal, či v zákone budú aj ďalšie zmeny v práve na odpoveď okrem tých, ktoré už koalícia pripustila.

Šéf Združenia vydavateľov periodickej tlače Miloš Nemeček povedal, že protest bol určený čitateľom. "Pre toho, kto vníma, tento protest je dostatočný, aby si uvedomil, že s tým zákonom sa musí niečo robiť," zdôraznil.

Podľa politológa Miroslava Kusého z Univerzity Komenského protest môže prispieť k tomu, že v návrhu tlačového zákona budú väčšie zmeny oproti tým, ktoré koalícia doteraz prisľúbila. Politológ Peter Horváth z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave si naopak nemyslí, že by protest prinútil vládu k výraznejším ústupkom. "Ak by prišlo k nejakému posunu v smere navrhnutého tlačového zákona, tak to bude rozhodne prezentované ako snaha o dohodu s medzinárodnými inštitúciami," povedal Horváth. Dodal, že premiér by mohol ustúpiť jedine v prípade, že by tlak tlačených médií ovplyvnil voličské preferencie jeho strany Smer-SD.

Spory o podobu tlačového zákona vyvolali širšiu pozornosť aj pre postoj opozície, ktorá pre sporný vládny návrh bojkotovala prijatie lisabonskej zmluvy Európskej únie. Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes potvrdil, že jeho strana bude naďalej blokovať schválenie reformnej zmluvy v parlamente, ak nebudú prijaté požiadavky opozície. Dzurinda zároveň podporil protest denníkov. "Obávam sa, že sa (noviny) zmenia na nástroj štátnej propagandy, štátnej inzercie," okomentoval súčasné znenie návrhu zákona Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu