Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Judita sa s trestom nezmierila! Vražda Tomáša (†16) nebola surová, píše súdu: V nemocnici ju vraj napadli

Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline Zobraziť galériu (3)
Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Už dva roky a desať mesiacov je za mrežami len 19-ročná Judita Hana Konečná, ktorá podľa súdu zavraždila svojho kamaráta, vtedy 16-ročného Tomáša Teličáka. Juditu súd odsúdil na 12 rokov a štyri mesiace. Tá sa však teraz rozhodla využiť mimoriadny opravný prostriedok a Najvyššiemu súdu doručila dovolanie.

Prípad, ktorý šokoval celé Slovensko sa stal pred troma rokmi v Žiine. Kamaráti Judita a Tomáš sa po škole vybrali k dievčine domov. Na druhý deň mali spolu odletieť do Londýna a keďže im odpadla posledná hodina, chceli si ešte skontrolovať letenky a pozrieť príručné batožiny. Do Londýna sa však nikdy nedostali. Vtedy len 16-ročný Tomáš skončil v predsieni bytu s mnohopočetnými bodnými ranami a Judita vo väzbe.

Odsúdená Judita spolu so svojím advokátom Pavlom Karmanom doručili na Najvyšší súd dovolanie, ktorým sa dožadujú zrušenia dvoch predošlých rozhodnutí súdov. Dovolanie, ktoré má k dispozícii denník SME, je napísané v prvej osobe a Judita v ňom trvá na svojej nevine. Zároveň tvrdí, že smrť Tomáša, ktorý bol dobodaný 49-timi ranami, nebola trýznivá ani surová.

O smrti kamaráta nevedela

Judita v dovolaní zároveň uvádza, že o smrti Tomáša prvé dva dni ani nevedela. Bola totiž hospitalizovaná v nemocnici s reznými ranami na rukách. Práve Judita volala na 112, kde tvrdila, že Tomáša dobodal neznámy odpočtár. Pri rekonštrukcii prípadu a zaisťovaní stôp sa však nenašli žiadne stopy po tretej osobe, muža nezachytili ani kamery a nevideli ho ani susedia. 

Judita sa s trestom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pravdaojudite.net)

Judita tvrdí, že potom, čo sa dozvedela o tom, že jej kamarát zraneniam podľahol, celá sa triasla a veĺmi plakala. Zároveň sú s advokátom presvedčení, že polícia nezabezpečila všetky stopy. Aj keď v dovolaní píše, že jej nie je príjemné teoretizovať nadtým, ako zomrel jej spolužiak, predsa tvrdí, že jeho smrť nepovažuje za trýznivú a ani surovú, ako to definoval Krajský súd.

Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline
Zobraziť galériu (3)
Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline  (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

"Nie každé viacnásobné bodanie do častí tela, kde sa nachádzajú životne dôležité orgány, možno považovať samo osebe za surový spôsob konania,“ píše Judita. Zároveň spochybňuje aj trýznivosť vraždy. Judita v dovolaní trvdí, že smrť bola rýchla. "Nejednalo sa o nejaké pomalé usmrcovanie, smrť nastala krátko po utrpení zranení, a teda nie je možné hovoriť ani o surovom a ani o trýznivom spôsobe vykonania,“ tvrdí ďalej. "Množstvo rán na tele nedemonštruje surovosť svedčiacu o potrebe páchateľa spôsobovať mu zámerne nejaké osobitné mučivé útrapy," cituje denník z dovolania. 

Tomáš mal pritom na tele 49 rán. Najskôr mal utrpieť ľahšie poranenia, keď sa snažil brániť. Neskôr došlo k viacerým poraneniam na hrudi v oblasti srdca. 

V nemocnici ju vraj napadli

V celom prípade však chýba jedna podstatná vec a tou je motív vraždy. Na ten neprišli ani psychológovia ani súd, ktorý skonštatoval, že ho môže ozrejmiť len Judita. Tá aj v dovolaní pripomína, že s Tomášom mali dobrý vzťah. Odmieta, že by mala sklony k agresii, čo potvrdili aj psychologické posudky. 

Judita ďalej trvdí, že v nemocnici, v ktorej bola hospotalizovaná, ju napadli. Bližšie detaily však neuvádza. "Počas celého trvania väzby sa u mňa neprejavila jediná známka agresivity alebo násilného konania, a to aj napriek tomu, že v Nemocnici pre obvinených a odsúdených Trenčín som bola fyzicky napadnutá," napísala Judita.

Viac o téme: VraždaSúdyDovolanieTomášNajvyšší súdJudita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu