Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Drucker vyzval vládu, aby nehazardovali so zdravím občanov: Venujte sa poctivo zdravotníctvu!

Tomáš Drucker Zobraziť galériu (3)
Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Exminister zdravotníctva a predseda strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker vyzval vládu, aby nehazardovali so zdravím občanov a poctivo sa venovali zdravotníctvu. Upozornil, že rezort mešká s prípravou výstavby nemocníc. Vláda ohrozuje historickú šancu konečne postaviť na Slovensku novú verejnú nemocnicu.

„Zdravotníctvo je vo výrazne horšom stave, ako bolo pred dvoma rokmi,konštatoval Tomáš Drucker. Zhoršenie vníma po ekonomickej, personálnej a systémovej stránke, pričom argumentácia pandémiou neobstojí. S covidom zápasili aj okolité krajiny, ktoré zvládli krízové riadenie lepšie. A dokázali robiť aj iné veci,“  doplnil Drucker.

Drucker vyzval vládu, aby nehazardovali so zdravím občanov: Venujte sa poctivo zdravotníctvu! (Zdroj: Topky/Maarty)

V polovici volebného obdobia je zrejmé, že programové vyhlásenie vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera sa neplní. Z 88 konkrétnych záväzkov za dva roky ministri Marek Krajčí a Vladimír Lengvarský nesplnili takmer nič. S prižmúrenými očami môžeme za splnených považovať päť sľubov. Na porovnanie, za dva roky môjho pôsobenia sme splnili viac ako 80 percent z nášho programového vyhlásenia,“ zhodnotil exminister zdravotníctva.

Drucker vyzval vládu, aby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Strana Dobrá voľba a Umiernení dlhodobo kritizuje podfinancovanie zdravotníctva. Napriek tomu, že vláda sa zaviazala zabezpečiť ročný nárast výdavkov v o 0,3 % HDP, čo je zhruba 300 miliónov eur, realita je iná. Na zdravotníctvo vláda dala na tento rok najmenej zdrojov za poslednú dekádu,“ zhodnotil manažér Miroslav Kočan, člen predsedníctva strany Dobrá voľba a Umiernený a bývalý generálny riaditeľ VšZP, ktorý štátnu poisťovňu v rokoch 2017-2018 ozdravil.

Strana Dobrá voľba a Umiernení upozorňuje, že ohlásené navýšenie rozpočtu o 365 miliónov eur je marketingový trik.Pacienti a zdravotníci budú mať k dispozícii iba sto miliónov eur navyše cez platbu za poistencov štátu,skonštatoval Kočan. Podľa neho 120 miliónov eur pôjde do základného imania VšZP a 145 miliónov nemožno rátať ako dofinancovanie, keďže má pochádzať z lepšieho výberu poistného.

Drucker vyzval vládu, aby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Za tragédiu strana Dobrá voľba a Umiernení považuje postup vlády pri príprave investícií do nemocníc za miliardu eur. Je to historická príležitosť, aká tu nebola a zrejme dlho nebude. A vláda túto šancu svojou neschopnosťou ohrozuje, uviedol Drucker. Dlhodobo upozorňuje na termíny, ktoré treba pri projektoch dodržať, ak Slovensko stihnúť vyčerpať peniaze na nové nemocnice. Stojí napríklad výstavba celoslovenskej univerzitnej nemocnice Rázsochy. Je jasné, že vláda nesplní sľub o jej výstavbe. Dôvod? Neschopnosť a neprofesionalita,“ zhodnotil Drucker.

Ministerstvo zdravotníctva malo predložiť na prelome rokov 2021 a 2022 plán, kde chce stavať nemocnice a ktoré chce rekonštruovať. Dodnes neexistuje nič oficiálne, o čom by sa dalo aspoň diskutovať. Slovensku hrozí, že premrhá šancu postaviť novú verejnú nemocnicu,“ skonštatoval Rado Baťo, člen predsedníctva strany Dobrá voľba zodpovedný za program. Podľa neoficiálnych informácií dokonca štát uvažuje, že by časť peňazí presunul na iné projekty v rámci plánu obnovy.

Zodpovednosť za stav zdravotníctva nesie dnes v plnej miere predseda OĽaNO Igor Matovič a za výkon ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského aj predseda vlády Eduard Heger,“ uzatvoril Tomáš Drucker, predseda strany Dobrá voľba a Umiernení.

Viac o téme: ZdravotníctvoNemocniceRázsochyDobrá voľba a Umiernení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu