Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Slovensko robí veľké čistky: Až 35 ruských diplomatov dostalo padáka!

Korčok oznámil, že svoju pôsobnosť na Slovensku končí až 35 ruských diplomatov.
Korčok oznámil, že svoju pôsobnosť na Slovensku končí až 35 ruských diplomatov. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vojna na Ukrajine a aktuálne napätie u nášho východného suseda kvôli ruskej agresii spôsobilo, že sa začali čistky už aj u nás. Ministerstvo zahraničných vecí ohlásilo veľký "vyhadzov" v oblasti ruských diplomatov na Slovensku. Najskôr sme začali vyhostením troch z nich, no tu sa to zďaleka nekončí. Svoju pôsobnosť u nás po dnešku ukončí až 35 príslušníkov diplomatickej misie z Ruska.

archívne video

Veľvyslanectvo SR presťahovali do Užhorodu, odpojiť krajiny ako Slovensko od ropy a plynu z Ruska je prakticky nemožné, uviedol Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na základe informácií bezpečnostných zložiek Slovenskej republiky o pôsobení ďalšieho ruského diplomata v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch bol dnes na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR predvolaný veľvyslanec Ruskej federácie. Dnes to oznámilo ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vedie Ivan Korčok (nom. SaS).

Nótu o ukončení pôsobnosti dostal osobne veľvyslanec

"Počas stretnutia mu bola odovzdaná diplomatická nóta, ktorou ho MZVEZ SR informovalo o rozhodnutí Slovenskej republiky na základe článku 11 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch znížiť personál Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave o 35 osôb a stanoviť tým maximálny počet držiteľov diplomatických a služobných pasov na tejto diplomatickej misii," informoval hovorca rezortu Juraj Tomaga.
 
Uvedený krok je podľa ministerstva nevyhnutnou reakciou na pokračovanie aktivít personálu ruského veľvyslanectva, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, záujmami Slovenskej republiky a snahou o rozvoj partnerských vzťahov s Ruskou federáciou.


 
"V tejto súvislosti s poľutovaním konštatujeme, že po predchádzajúcich vyhosteniach ruských diplomatov v ostatných dvoch rokoch ruská diplomatická misia neprejavila záujem o korektné pôsobenie na našom území," skonštatoval Korčokov rezort.
 
MZVEZ SR v tejto súvislosti uvádza, že uvedeným rozhodnutím sa uzatvára tá kapitola pôsobenia ruského veľvyslanectva, ktoré z pohľadu Slovenskej republiky nebolo v súlade s deklarovaným záujmom o partnerské vzťahy. "Veríme, že okamžité skončenie vojny na Ukrajine a pôsobenie ruskej diplomatickej misie v súlade s obvyklými princípmi umožní naše vzťahy budovať na báze vzájomného rešpektu a obojstranne výhodnej spolupráce," dodalo ministerstvo.

Viac o téme: PrepustenieDiplomaciaVeľvyslanciRuskoIvan KorčokKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu