Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Iniciatíva Mier Ukrajine je sklamaná z posledných krokov slovenskej vlády voči ruskej agresii

Členovia iniciatívy Zobraziť galériu (3)
Členovia iniciatívy (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

BRATISLAVA - Iniciatíva Mier Ukrajine je sklamaná zo záverov Európskej rady, ktoré považuje za bezzubé. Prijaté neboli podľa jej predstaviteľov žiadne efektívne sankcie, ktoré by ruských agresorov pomohli čo najskôr zastaviť. Sklamaní sú aj z postoja Slovenska v čase, kedy sa počet zabitých ukrajinských detí začína blížiť k číslu 150 a ruské rakety dopadajú čoraz bližšie k slovenským hraniciam.

Na Hlavnom námestí v Bratislave dnes iniciatíva o 17:00h organizuje ďalšie zhromaždenie, kde pri podpore Ukrajiny vyzve na skutky namiesto sľubov. “Premiér Heger nás v stredu na spoločnom stretnutí ubezpečil, že chápe, prečo je dôležité okamžité zastavenie dodávok fosílnych palív z Ruskej federácie. Putin zo ziskov z ropy a plynu financuje zabíjanie civilistov. Ruské ťaženie na Ukrajine zastavíme len tak, že Rusko okamžite odstrihneme od ziskov z ropy a plynu,” povedal Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine za vašu a našu slobodu. 

Iniciatíva Mier Ukrajine je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Heger ešte pred rokovaním Európskej rady povedal, že nesmieme mať proti Rusku defenzívnu rétoriku, vraj Putin prekročil všetky červené čiary. Následne však vyhlásil, že od ruskej ropy a plynu sa EÚ môže najskôr odstrihnúť až v roku 2026. “Rétorika Slovenska skutočne defenzívna nie je, avšak oveľa dôležitejšie sú teraz rázne a konkrétne činy a tie tentokrát v Bruseli  z našej strany neprišli. Obete ruského vyčíňania pritom rastú,” dodáva členka iniciatívy Ľudmila Verbická. 

Iniciatíva Mier Ukrajine je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Záchráňme Ukrajinu)

Predstavitelia iniciatívy zároveň vyzývajú slovenskú vládu, aby sa pridala k desaťbodovému plánu nových tvrdších sankcií, ktorý v Bruseli predstavili premiéri Česka, Poľska a Slovinska. Je tiež v záujme Slovenska, aby sa čo najskôr stalo súčasťou tohto proaktívneho trojzáprahu. "Takisto oceňujeme principiálny postoj českej ministerky obrany Jany Černochovej, ktorá odmietla účasť na stretnutí ministrov obrany V4 v Budapešti. Súhlasíme s jej názorom, že pre maďarských politikov je teraz lacná ruská ropa dôležitejšia než ukrajinská krv. Týmto tiež vyzývame slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa, aby ani on necestoval do Maďarska."

Od 17:00h sa bude konať na bratislavskom Hlavnom námestí zhromaždenie, ktoré sa naživo spojí s podujatím Zachráňme Ukrajinu. Ide o charitatívny koncertný maratón vysielaný do mnohých krajín. Ukrajinu svojím vystúpením podporia veľké svetové i ukrajinské hudobné hviezdy, ale aj rôzne ďalšie osobnosti z rôznych spoločenských oblastí.

Viac o téme: UkrajinaVojna na UkrajineMier Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu