Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

RUSKÁ ŠPIONÁŽ na Slovensku: Informácie o sile našej armády aj zoznam príslušníkov! Bučka dostal desaťtisíce

Pavel Bučka je obvinený z ruskej špionáže na Slovensku.
Pavel Bučka je obvinený z ruskej špionáže na Slovensku. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ako vyzerala ruská špionáž na Slovensku? Obvinený plukovník Pavel Bučka, ktorý je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, mal na úplatkoch získať takmer 46-tisíc eur. Vyplýva to z anonymného rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu, ktorý Bučku vzal do väzby.

Pre spoluprácu s ruskou vojenskou rozviedkou polícia obvinila dve osoby pre vyzvedačstvo a prijímanie úplatku. Okrem Pavla Bučku ide aj o dopisovateľa dnes už štátom zablokovaného webu Bohuša Garbára. Obaja sa k skutkom priznali. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody od štyroch do 13 rokov.Pavel Bučka mal poskytovať ruským spravodajským službám informácie od roku 2013. Týkať sa mali záujmov NATO a Ozbrojených síl SR.

V rokoch 2013 až 2016 mal Pavel Bučka absolvovať trinásť schôdzok so svojimi riadiacimi dôstojníkmi z ruskej armády. V niektorých prípadoch sa stretli osobne, inokedy odovzdával Rusom dokumenty cez takzvanú mŕtvu schránku. Píše DenníkN. 

Pavel Bučko je obvinený z ruskej špionáže na Slovensku (Zdroj: Topky/Maarty)

Prvé stretnutie sa uskutočnilo na žilinskom Námestí Ľudovíta Štúra. Bučka sa tam stretol s príslušníkom ruskej rozviedky a odovzdal mu informácie o ochrannej sile v pozemných operáciach, bielu knihu o obrane, kalendárny plán výcvikov slovenskej armády, informácie o logistickom cvičení, či zoznam príslušníkov a štatistickú ročenku personálu armády. 

"Za ich poskytnutie obdržal úplatok v celkovej výške najmenej 45.900 eur," píše sa v uznesení. Z prvého stretnutia si Bučka odniesol úplatok 2000 eur. Taký dostal niekoľkokrát do roka. Celkovo od roku 2013 malo dôjsť asi k tridsiatim schôdzkam. 

Chcel skončiť

Z uznesenia vyplýva, že Bučka chcel svoju činnosť ukončiť už v septembru 2021, preto podal žiadosť o prepustenie z pracovného pomeru. Chcel tak zariadiť, aby nemal prístup k žiadnym utajeným informáciam. Posledné stretnutie mal v decembru 2021. Bučka pred sudkyňou tvrdil, že skončiť chcel už v roku 2019, no dostal vyhrážky, aby si to veľmi dobre rozmyslel. 

Rusi sa zaujímali aj o Ukrajinu. V roku 2019 chceli vedieť, či v zozname absolventov medzinárodného kurzu štábnych dôstojníkov nie sú aj príslušníci Ukrajiny. 

Akcie Kaťuša a Matrioška

Rozsiahle policajné akcie Matrioška a Kaťuša sa konali v Košiciach, Vranove nad Topľou, Ružomberku a Liptovskom Hrádku. Jedným zo zadržaných a obvinených je Bohuš Garbár, známy z videa, ktoré dnes zverejnil DenníkN.

Ruský plukovník Sergej Solomasov ho na záberoch verbuje na špionáž a dáva mu úplatok 500 eur pre neho a 500 pre kamaráta. Garbár je obvinený pre zločin vyzvedačstva v súbehu so zločinom prijímania úplatku. Garbár bol prispievateľom do konšpiračných Hlavných správ, šéfredaktor sa od neho dištancoval. K skutkom sa priznal. 

Viac o téme: VäzbaUznesenieRuský špión
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu