Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Rusi vyhostili troch slovenských diplomatov: Reakcia ministerstva zahraničných vecí

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR považuje vyhostenie troch pracovníkov Veľvyslanectva SR v Moskve za neopodstatnený krok. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

"MZVEZ SR to považuje za neopodstatnený krok, nakoľko slovenskí diplomati, na rozdiel od ruských diplomatov v SR, všade vo svete striktne dodržiavajú Viedenský dohovor o diplomatických stykoch a diplomatické zvyklosti," konštatoval slovenský rezort diplomacie. Ten o vyhostení pracovníkov Veľvyslanectva SR v Moskve informovala Ruská federácia. 

archívne video: Ivan Korčok o príprave nových sankcií EÚ voči Rusku z oblasti energetiky

Ivan Korčok o príprave nových sankcií EÚ voči Rusku z oblasti energetiky (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (14.3.) rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom bolo ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. V súvislosti s vyšetrovaním vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala polícia viacero osôb. Spravodajskí dôstojníci ruskej vojenskej rozviedky GRU mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ambasády.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok (17.3.) v nadväznosti na krok Slovenska uviedla, že vyhostenie ruských diplomatov povedie k degradácii bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieRuskoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu