Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKCIE Kaťuša a Matrioška: Ruskí špióni na Slovensku! Medzi obvinenými je aj vedúci katedry Vojenskej akadémie

Tlačová konferencia k ruským špiónom na Slovensku Zobraziť galériu (7)
Tlačová konferencia k ruským špiónom na Slovensku (Zdroj: Topky/maarty)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Matrioška a Kaťuša zadržala štyroch ľudí, podozrivých z ruskej špionáže na Slovensku. Medzi nimi je aj bývalý asistent poslanca či mimoriadny profesor, prorektor a vedúci katedry bezpečnosti a obrany vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Zo štyroch zadržaných osôb bolo dvom vznesené obvinenie a jednej prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhol aj väzobné stíhanie. "Existuje podozrenie, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti," povedal na dnešnej tlačovej konferencii śpeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Rozsiahle policajné akcie Matrioška a Kaťuša sa konali v Košiciach, Vranove nad Topľou, Ružomberku a Liptovskom Hrádku. Jedným zo zadržaných a obvinených je Bohuš Garbár, známy z videa, ktoré dnes zverejnil DenníkN. Ruský plukovník Sergej Solomasov ho na záberoch verbuje na špionáž a dáva mu úplatok 500 eur pre neho a 500 pre kamaráta. Garbár je obvinený pre zločin vyzvedačstva v súbehu so zločinom prijímania úplatku. Garbár bol prispievateľom do konšpiračných Hlavných správ, šéfredaktor sa od neho dištancoval. K skutkom sa priznal. 

Verbovanie ruských špiónov
Zobraziť galériu (7)
Verbovanie ruských špiónov  (Zdroj: Reprofoto/DenníkN)

Pri domovej prehliadke boli uňho uaistené USB kľúče, nosiče, počítače, ako aj plány o podrobnej schôdzkovej činnosti. Zaistená bola aj finančná hotovosť. Pre Rusov vyzvedal, zbieral a poskytoval vysoko utajené a dôverné skutočnosti. Zároveň verboval ďalších ľudí. 

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a dočasne poverený prezident PZ informujú o zadržaných ruských špiónoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Bývalý asistent poslanca aj vedúci katedry

Ďalším zadržaným je Jozef M. Ide o bývalého asistenta poslanca jednej politickej strany z Vranova nad Topľou. Podľa našich informácií by malo ísť o Jozefa Mihalčina, ktorý bol asistentom Jána Kecskésa z Ľudovej strany Naše Slovensko v minulom volebnom období. 

Tento asistent mal vynášať utajované skutočnosti výročných správ v parlamente. "Voči Jozefovi M. nebolo vznesené obvinenie a bol prepustený," povedal dočasne poverený prezident policajného zboru Štefan Hamran. 

AKCIE Kaťuša a Matrioška:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
AKCIE Kaťuša a Matrioška:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Rovnako nebolo obvinenie vznesené ani Bohušovi M. Ide o bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby. Ten svoj pracovný pomer ukončil v decembri 2021. Podľa polície chcel získať citlivé informácie z prostredia Slovenskej informačnej služby. Aj jeho nakoniec prepustili.

AKCIE Kaťuša a Matrioška:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Ďalším obvineným je Pavel Bučka. Ide plukovníka, ktorý pôsobil ako mimoriadny profesor, prorektor a vedúci katedry bezpečnosti a obrany vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic uviedol, že Bučka mal spolupracovať s ruskou vojenskou rozviedkou od roku 2013. 

Pavel Bučka.
Zobraziť galériu (7)
Pavel Bučka.  (Zdroj: Akadémia ozbrojených síl)

V tomto štádiu konania hrozí obvineným trest odňatia slobody od štyroch až do trinásť rokov. 

Podozrenia sú závažné

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR považuje podozrenia o zapojení občanov SR do trestných činov vyzvedačstva a prijímania úplatku vo vzťahu k bezpečnosti SR za mimoriadne závažné.

"V tejto súvislosti vysoko oceňujeme prácu bezpečnostných, spravodajských zložiek a špeciálnej prokuratúry. Rezort diplomacie je pripravený aj naďalej spolupracovať s príslušnými orgánmi SR a vyhodnocovať nevyhnutné kroky na zabezpečenie obrany a zahraničnopolitických záujmov SR. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v tejto súvislosti pripomína, že včera pri oznámení o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave bola ruská strana dôrazne požiadaná, aby konala v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, a aby plne rešpektovala zákony SR," uviedol v stanovisku hovorca Juraj Tomaga

Viac o téme: ŠpióniPolícia RuskoDaniel LipšicŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu