Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Hasiči zasahujú pri požiari v prírodnej rezervácii Kút

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

VEĽKÁ LOMNICA - Hasiči momentálne zasahujú pri požiari v prírodnej rezervácii Kút v katastri obce Veľká Lomnica v okrese Kežmarok. Požiar vypukol v stredu popoludní. Plamene zničili niekoľko desiatok hektárov trvalého trávneho porastu a lesa.

Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahuje 16 hasičov z Kežmarku, Popradu s desiatimi kusmi techniky. Rovnako sú na mieste i dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava a Štrba.

"Na území TANAP-u ide už o druhý tohtoročný požiar, ktorý vznikol pravdepodobne ľudským zavinením. Pracovníci správy budú mapovať rozsah škôd na biotopoch. Apelujeme na všetkých návštevníkov národného parku, aby nehazardovali s otvoreným ohňom," povedal riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Prírodná rezervácia Kút sa nachádza v Popradskej kotline a fytocenologicky patrí k prechodným typom medzi rašelinnými lúkami a vrchoviskami. "Rastú tu chránené druhy rastlín, z ktorých viaceré sú kriticky ohrozené," doplnila hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.
 

Viac o téme: HasičiPrírodná rezerváciaKút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu