Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odstupné a odmeny za zásluhovosť vedenia bývalých ŠL TANAP-u preverí prokuratúra

Štátne lesy TANAPu
Štátne lesy TANAPu (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

TATRANSKÁ LOMNICA - Správa Tatranského národného parku (TANAP) so sídlom v Tatranskej Lomnici sa vo veci medializovanej kolektívnej zmluvy obrátila na prokuratúru a podala podnet na jej prešetrenie. Predmetom podania sú už skôr medializované skutočnosti súvisiace s neštandardne vysokým odstupným a tzv. mimoriadnou odmenou za zásluhovosť.

Prokuratúra by mala tiež preveriť, za akých okolností došlo k podpisu kontroverznej kolektívnej zmluvy. "Vzhľadom na prebiehajúce šetrenie veci však zatiaľ bližšie informácie poskytovať nebudeme," uviedla Správa TANAP-u. Ešte minulý týždeň sa novovzniknutá Správa TANAP-u s podnetom obrátila aj na orgány dozoru. Adekvátnosť výšky odmien za zásluhovosť, ktoré bývalému vedeniu Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u garantovala kolektívna zmluva, by tak mal preveriť aj Najvyšší kontrolný úrad SR.

Zlaté padáky sú v rozpore so zákonom a dobrými mravmi

Pre tento krok sa organizácia rozhodla po tom, ako nechala vykonať právnu a ekonomickú analýzu. "Podľa nej existuje dôvodné podozrenie, že 'zlaté padáky' pre bývalé vedenie ŠL TANAP-u, ktoré ako príspevková organizácia ministerstva pôdohospodárstva zanikli k 31. marcu 2022 v súvislosti s reformou národných parkov, sú v priamom rozpore nielen s dobrými mravmi, ale predovšetkým s ustanoveniami zákona," uvádza ďalej Správa TANAP-u. Okrem odstupného v rámci Zákonníka práce majú totiž podľa stále platnej kolektívnej zmluvy niekdajší zamestnanci ŠL TANAP-u nárok i na neštandardnú odmenu za zásluhovosť, ktorá môže dosiahnuť až šesťnásobok priemernej mesačnej mzdy. V praxi to podľa Správy TANAP-u znamená, že poniektorí si môžu prilepšiť aj o trinásť mesačných platov.

Viac o téme: OdmenyProkuratúraOdstupnéTANAP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu