Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rezort školstva chce pomôcť čo najlepšiemu začleneniu žiakov z Ukrajiny: TOTO sú rady a odporúčania!

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na svojom webe v záložka Situácia na Ukrajine zverejnilo postupy a odporúčania, ktoré majú školy dodržiavať pri zaraďovaní žiakov z Ukrajiny do tried. Pre rodičov z Ukrajiny sú dostupné informačné letáky v slovenčine aj ukrajinčine spolu s kontaktmi na poradenstvo v ukrajinskom jazyku. Počas utorkovej tlačovej konferencie to uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že rezort školstva realizuje kroky k čo najlepšiemu začleneniu žiakov z Ukrajiny.

Metodickú prípravu škôl a žiakov realizujú priamo riadené organizácie ministerstva prostredníctvom webinárov a seminárov. Na webe sa nachádzajú informácie aj o tom, ako postupovať pri zaradení žiaka z cudziny do slovenskej školy.

Školstvo realizuje kroky k čo najlepšiemu začleneniu žiakov z Ukrajiny, uviedol Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister školstva ozrejmil, že po príchode na Slovensko požiadajú rodičia z Ukrajiny o azyl alebo dočasné útočisko, následne navštívia školu, do ktorej chcú zaradiť svoje dieťa a predložia doklad o tom, že sa začalo konanie o poskytnutie azylu alebo dočasného útočiska. "Škola následne posúdi schopnosti žiaka a zaradí žiaka do príslušnej triedy a ročníka," povedal minister školstva.

Ministerstvo má pre rodičov pár odporúčaní

Gröhling uviedol, že odporúčajú tiež rodičom, aby školu informovali napríklad aj o stravovacích potrebách žiaka alebo o záľubách žiaka či krúžkoch, ktoré by mohol navštevovať, aby sa tak žiak mohol čo najlepšie adaptovať. Podľa ministra školstva odporúčajú školám zaradiť žiaka do príslušného ročníka podľa jeho veku, a to podmienečne a s poskytnutím jazykového kurzu. Riaditeľ školy zabezpečí pedagogického zamestnanca zodpovedného za realizáciu jazykového kurzu a následne požiada o vykrytie nákladov na kurz cez takzvané dohadovacie konanie.

Rezort školstva chce pomôcť
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort školstva zároveň odporúča riaditeľom a učiteľom komunikovať o príchode žiakov z Ukrajiny do školy aj so samotnými žiakmi a pripraviť ich na túto situáciu. "Naším cieľom nie je iba usadiť žiaka z Ukrajiny do lavice, ale vytvoriť mu na škole prostredie, kde nájde pomoc a podporu," poznamenal Gröhling.

Rezort školstva je pripravený

Ak z dôvodu prijatia nových žiakov bude potrebné zvýšiť osobné alebo prevádzkové náklady školy, bude to možné riešiť prostredníctvom dohadovacieho konania. Šéf rezortu školstva dodal, že v prípade vzniku novej triedy je rezort školstva pripravený zafinancovať jej vybavenie. Zatiaľ informácie o vzniku novej triedy ministerstvo podľa jeho slov nemá.

Rezort školstva chce pomôcť
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová uviedla, že deti z Ukrajiny budú nastupovať do škôl s potvrdením od pediatra.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaŽiaciBranislav GröhlingVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu