Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácie je na školách pokojnejšia: Zber COVID dát sa končí! Pribúdajú žiaci z Ukrajiny

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) Zobraziť galériu (2)
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Situácia s ochorením COVID-19 je o čosi pokojnejšia a karanténa v školách sa skončila. Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) oznámil, že školy v tieto dni posledný raz vypĺňali covidový dotazník o počte žiakov v dištančnom vzdelávaní či o počte pozitívnych.

"Ďakujem veľmi pekne všetkým školám, ktoré dotazník vypĺňali a pomohli nám mať tak čo najviac informácií o stave v školách," povedal šéf rezortu školstva na sociálnej sieti. Pevne verí, že od septembra dotazník nebudú musieť využívať nanovo.

Zber covidových dát v školách sa končí, situácia je pokojnejšia, uviedol Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

Tri fázy distribúcie testov

Minister školstva pred stredajším rokovaním vlády uviedol, že momentálne sa v školách prezenčne vzdeláva 97,6 percenta žiakov. V súvislosti s distribúciou testov ozrejmil, že sú pripravené tri fázy. Napríklad v zelenej fáze sa nebude testovať a riaditelia nebudú žiadať o testy. V oranžovej sa bude podľa jeho slov sledovať desať percent pozitívnych žiakov v škole.

"Riaditeľ bude môcť objednať z regionálnych úradov jednotlivé testy a následne, ak bude v triede viac ako desať percent pozitívnych žiakov, bude zasahovať regionálny úrad verejného zdravotníctva so svojimi opatreniami," dodal šéf rezortu školstva.

Pribúdajú žiaci z Ukrajiny

Gröhling povedal, že v školách postupne pribúdajú žiaci z Ukrajiny, a preto pre ne pripravujú vykrytie nákladov súvisiacich s ich vzdelávaním. "V pondelok vám k tomu prišiel email, aby ste poskytli údaje cez EduPage alebo systémy, ktoré používate, aby sme vašej škole mohli tieto prostriedky poskytnúť," adresoval minister školstva školám.

Od MŠ po SŠ zatiaľ umiestnili okolo 1000 ukrajinských detí

Od materských po stredné školy umiestnili od 24. februára okolo 1000 ukrajinských detí. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ide o prvotné informácie.

Tento týždeň spustil rezort školstva zber dát. Podľa slov ministra školstva budú do konca týždňa vedieť, koľko detí je prihlásených od materských až po vysoké školy. Podľa predbežných informácií je zatiaľ najväčší záujem umiestniť ukrajinské deti do škôl v rámci Bratislavského kraja, poznamenal Gröhling. Najvyšší záujem je o umiestnenie v rámci základných škôl. Šéf rezortu školstva povedal, že pripravujú pre školy aj jednorazový príspevok. "Z neho si budú môcť školy zafinancovať náklady," priblížil. Ide napríklad o financovanie pier, nových lavíc alebo obedov.

V stredu prešiel vládou lex Ukrajina, v ktorom sa podľa šéfa rezortu školstva nachádza aj ustanovenie v rámci bezúhonnosti týkajúce sa pedagogických zamestnancov. "Návrh do ukončenia mimoriadnej situácie bude, že jednotliví učitelia budú predkladať čestné vyhlásenie a následne odborný znalecký posudok," povedal minister školstva. V tejto súvislosti sa ešte pripravuje vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá sa už podľa slov šéfa rezortu školstva kreuje.

"Predpokladám, že budúci týždeň budeme môcť už zamestnávať aj učiteľov, ktorí sú z Ukrajiny a chcú ísť do nášho vzdelávacieho systému," uviedol Gröhling. Momentálne evidujú 11 záujemcov o vyučovanie v školách. O tom, čo budú učiť ukrajinskí pedagógovia, rozhodne riaditeľ školy. Podľa neho nejde o požiadavky, aby ukrajinskí učitelia učili ukrajinských žiakov.

Viac o téme: ŠkolstvoPandémiaKoronavírusBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu