Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ministerstvo obrany a polícia upozorňujú na šírenie dezinformácií o cvičení Saber Strike

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Polícia i Ministerstvo obrany (MO) SR upozorňujú na šírenie dezinformácií v súvislosti s vojenským cvičením na území SR Saber Strike 22 a americkými konvojmi, ktoré sa naň presúvajú. Rezort deklaruje, že cvičenie je dlhodobo plánovanou aktivitou slovenských a aliančných ozbrojených síl a nemá žiadny súvis so stúpajúcim napätím na ukrajinsko-ruskej hranici či s nedávno schválenou Dohodou o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi.

"Vyzývame verejnosť, aby nevenovala pozornosť článkom, príspevkom, či videám presúvajúcej sa vojenskej techniky, ktorých zrejmým cieľom je vyvolať znepokojenie a obavy - ide o manipuláciu," vyhlásil na sociálnej sieti rezort obrany. Prosí ľudí, aby čerpali informácie z overiteľných zdrojov.

 

POLÍCIA BUDE DOHLIADAŤ NAD PRESUNOM VOJSK: DRŽTE SI KLOBÚKY, KÚPTE SI POPCORN A PRIPRAVTE SA NA ŠIALENÉ DEZINFORMÁCIE V...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Wednesday, February 16, 2022

Cvičenie nie je tajné, ani neprístupné

MO SR skonštatovalo, že cvičenie sa koná takmer po dvoch rokoch príprav. "Je plánované okrem Slovenska aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách a organizované pravidelne každé dva roky ako pevná súčasť spojeneckých výcvikových aktivít. Po skončení cvičenia nasadené spojenecké jednotky opustia územie Slovenskej republiky približne do konca marca," priblížilo. Ako zdôraznil rezort, cvičenie nie je tajné, ani neprístupné. Médiá budú mať možnosť navštíviť presúvajúce sa spojenecké jednotky v priestore ich prestávky na leteckej základni Kuchyňa.

Ozbrojené sily SR pripomenuli, že pri stretnutí s vojenskou kolónou treba dodržiavať pravidlá ako pri vozidlách s právom prednosti v jazde. Kolónu by vodiči nemali predchádzať a v žiadnom prípade sa do nej nezaraďovať. Pri strete v protismere je potrebné znížiť rýchlosť a jazdiť pri pravom okraji.

Ako upozornila armáda, vojenské vozidlá môžu pre svoje rozmery zasahovať do vedľajších pruhov či mimo cestu, mať obmedzené manévrovacie schopnosti a dlhšiu brzdnú dráhu, ale aj obmedzený výhľad z kabíny vodiča.

Viac o téme: CvičenieMinisterstvo obranyPolícia DezinformácieSaber Strike
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu