Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Slovensko mení opatrenia: Dôvodom je konflikt na Ukrajine! Výnimky na hraniciach i z karantény

Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici
Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva dnes zverejnil ďalšiu zmenu vo vyhláškach. Dôvodom je situácia na Ukrajine. Každý, komu hrozí bezprostredné nebezpečenstvo v spojitosti s konfliktom na Ukrajine, bude mať pri karanténe či na hraniciach výnimku.

Novelizácia vyhlášok je primárne reakciou na aktuálne dianie súvisiace s Ukrajinou. "Zmeny vo vyhláškach boli prerokované s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Úradom hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru a konzíliom odborníkov," informoval úrad. 

Ruské námorníctvo pokračuje v manévroch v Čiernom mori, zatiaľ čo na Ukrajine sa zvyšuje napätie (Zdroj: Profimedia)


Vyhlášky uverejnené vo Vestníku vlády s účinnosťou od 16. februára 2022
>> karanténa 
>> hranice  
>> prevádzky 


Prehľad zmien vo vyhláškach

HRANICE

Povinná karanténa sa po vstupe na územie Slovenska nebude vzťahovať na osoby, ktoré na naše územie vstupujú zo susedného štátu, v ktorom boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho alebo medzinárodného ozbrojeného konfliktu. "Tieto osoby nie sú povinné registrovať sa cez systém eHranica," uviedol úrad. 

"Povinná karanténa a registrácia v systéme eHranica sa rovnako nebudú vzťahovať na osoby, ktoré vstúpia na územie SR z územia susedného štátu z obavy pred vnútroštátnym alebo medzinárodným ozbrojeným konfliktom a ďalej tranzitujú do krajiny, v ktorej majú udelený pobyt alebo ktorej sú občanmi," uviedol úrad s tým, že tieto osoby však musia územie Slovenska opustiť do 72 hodín od vstupu naň.

KARANTÉNA

Osoby, ktoré vstúpili na územie Slovenskej republiky z územia susedného štátu, v ktorom boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho alebo medzinárodného ozbrojeného konfliktu, budú oprávnené opustiť miesto izolácie alebo karantény na čas nevyhnutný s opustením územia Slovenskej republiky.

Znamená to napríklad, že ak takáto osoba v rámci OTP režimu v hoteli bude mať pozitívny výsledok testu, môže v rámci päťdňovej izolácie opustiť územie Slovenskej republiky. "Medzi osoby v osobitnom režime budú zaradené osoby pôsobiace v sektore poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu s potravinami," uviedol úrad s tým, že tento bod súvisí s personálnymi výpadkami na pracoviskách v dôsledku variantu omikron.

PREVÁDZKY

Prevádzky poskytujúce hotelové a podobné ubytovacie služby a turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby budú môcť fungovať v režime OTP.

Viac o téme: OpatreniaHraniceKaranténaUkrajinaÚVZ SRCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu