Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenskí politici sú pobúrení z rozhodnutia Putina: Tento krok marí roky úsilia o vyriešenie konfliktu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok večer kritizovala rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) ako nezávislé štáty.

"Ruské uznanie takzvaných ľudových republík marí roky úsilia o vyriešenie konfliktu, ktorý Moskva vytvorila. Je to voľba konfrontácie pred diplomaciou a očividné porušenie medzinárodného práva a suverenity Ukrajiny," uviedla Čaputová na sociálnej sieti Twitter.

Šéf Kremľa uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil v pondelok za potrebné. V televíznom prejave dodal, že požiadal ruský parlament, aby jeho rozhodnutie podporil a ratifikoval zmluvy so samozvanými proruskými republikami nachádzajúcimi sa na ukrajinskom Donbase. Vedenie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, medzičasom deklarovalo svoju súčinnosť a pripravenosť čo najrýchlejšie pristúpiť k ratifikácii dohôd s DĽR a LĽR.

Podpora násilia, myslí si premiér

Uznanie nezávislosti separatistických republík, tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, je len podpora násilia a nenávisti. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na prejav ruského prezidenta Vladimíra Putina.

"Po anexii Krymu Rusko pokračuje v praktikách, ktoré nevedú ani k mieru, ani k prosperite, ani k dobrému spolunažívaniu Ukrajincov a Rusov," uviedol predseda vlády. Uznaním separatistických republík budú podľa Hegera trpieť obyčajní ľudia.

 

ODSUDZUJEM Vladimir Putin vo svojom dnešnom prejave avizoval, že uzná separatistické regióny Doneckú a Luhanskú...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, February 21, 2022

Premiér si váži rozvážny postoj Ukrajiny, "ktorá sa snaží nedávať ruskému imperializmu zámienku na inváziu". Tým podľa neho chráni životy Ukrajincov aj Rusov.

Rozhodnutie je neprijateľné

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok v pondelok večer prostredníctvom sociálnej siete Twitter reagoval na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR).

"Jednostranné rozhodnutie Ruska uznať separatistov v Donbase je neprijateľné a priamo odporuje diplomatickému úsiliu nájsť riešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Principiálny postoj Slovenska podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," napísal v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter šéf slovenskej diplomacie.

Ivan Korčok sa k rozhodnutiu Ruskej federácie uznať nezávislosť separatistických entít - tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky a ku aktuálnemu dianiu na Ukrajine vyjadrí v utorok (22. 2.) počas tlačovej konferencie o 10.30 h. TASR o tom v pondelok večer informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaIvan KorčokZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu