Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nové COVID zmeny: Oddnes sú prevádzky otvorené pre všetkých! Režim OP+ sa rozšíril, pribudla nová vakcína

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (3)
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Oddnes u nás vstupujú do platnosti tri zmeny, čo sa pandémie COVIDU týka. Prevádzky sa už nebudú deliť na esenciálne a neesenciálne, ale všetky budú fungovať v režime základ, teda pre všetkých. Zároveň sa do kategórie OP+ zaradia aj tí, ktorí COVID prekonali. Poslednou novinkou je registrácia na očkovanie novou vakcínou Novavax.

Zdá sa, že vlna omikron je pomaly na svojom vrchole a čoskoro by sme sa mohli dočkať aj prvých uvoľnení. Rezort zdravotníctva už pristúpil k prvým krokom, ktoré potvrdili aj vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Okrem toho sa začne očkovať aj novou vakcínou od spoločnosti Novavax.

Archívne VIDEO COVID situácia je stabilná, na prelome marca a apríla by mohlo dôjsť k väčšiemu uvoľňovaniu

Aktuálna COVID situácia je stabilná, na prelome marca a apríla by mohlo dôjsť k väčšiemu uvoľňovaniu (Zdroj: Topky/Maarty)

Všetky prevádzky budú v režime ZÁKLAD

Všetky prevádzky maloobchodu budú po novom fungovať v režime základ. Vyplýva to z vyhlášky ÚVZ SR, zverejnenej vo vestníku vlády SR. Doteraz v režime základ fungovali iba vybrané maloobchodné prevádzky ako napríklad prevádzky potravín, drogérie, lekárne, neskôr predajne odevov, obuvi, stavebniny či ďalšie. Po novom budú v “základe” už napríklad aj hračkárstva, elektro, kníhkupectvá a iné. Všetky prevádzky maloobchodu budú môcť fungovať aj po 22:00, doteraz tak takisto fungovali len vybrané prevádzky.

Nové COVID zmeny: Režim
Zobraziť galériu (3)

Pre gastrosektor, hotely a ďalšie sa nič nemení

Úrad zdôraznil, že opatrenia pre prevádzky poskytujúce služby sa týmito vyhláškami nateraz nemenia. Znamená to, že služby, ako napríklad gastrosektor, prevádzky starostlivosti o ľudské telo, hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, kúpaliská, akvaparky, fitnescentrá a iné, zostávajú v režime a s kapacitnými obmedzeniami ako doteraz - teda OP (očkovaní/prekonaní) alebo OP+.

Služby, ktoré mohli fungovať v režime OTP (očkovaní/testovaní/prekonaní), budú podľa úradu takto fungovať aj naďalej. Ide napríklad o ubytovanie pre lyžiarske alebo snoubordové výcviky a kurzy, ubytovanie v hoteli v súvislosti s výkonom práce či na účel návštevy zdravotníckeho zariadenia, lanové dráhy a vleky, vonkajšie športoviská a iné.

Nové COVID zmeny: Režim
Zobraziť galériu (3)

Rovnako podľa ÚVZ ostávajú bez zmeny aj služby, ktoré mohli fungovať v režime "základ". Ide napríklad o veterinárne ambulancie, práčovne a čistiarne, zberné dvory a iné. "Upozorňujeme, že pre vybrané služby naďalej platia aj obmedzené otváracie hodiny od 5.00 h do 22.00 h, napríklad gastroprevádzky s konzumáciou na mieste, zariadenia starostlivosti o ľudské telo, fitnes, wellness služby, oprava a servis vecí, vonkajšie športoviská a iné," podčiarkol ÚVZ SR.

Úrad dodal, že vyhlášky vychádzajú z aktualizácie opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron), ktorú schválila vláda 10. februára. Ministerstvo zdravotníctva označovalo navrhované úpravy a uvoľnenia za akceptovateľné riziko. V prípade prevádzok totiž stále platia ďalšie protiepidemické opatrenia, ako je povinné nosenie respirátora či kapacitné obmedzenia. Navrhované opatrenia boli zo strany ÚVZ SR akceptované a zapracované do vyhlášok. "Prevádzkovateľov aj zákazníkov žiadame o dôsledné dodržiavanie platných opatrení," uzavrel ÚVZ SR.

Do OP+ patria aj osoby, ktoré COVID prekonali

Do režimu OP+ sú od utorka zahrnuté aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Zároveň sú schopné sa preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Vyplýva to z vyhlášky ÚVZ SR. Za negatívny test sa podľa ÚVZ bude považovať RT-PCR a LAMP test nie starší ako 72 hodín a aj antigénový test nie starší ako 48 hodín. Podmienky pre organizáciu hromadných podujatí zostávajú rovnaké ako doteraz.

Registrácia na Novavax

Od utorka 15. februára bude možná na stránke www.korona.gov.sk registrácia na očkovanie vakcínou Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Vakcína bude určená pre prvé ako aj posilňujúce dávky. Automatické plánovanie druhých dávok bude stanovené najskôr na 21. deň po aplikovaní 1. dávky. Registrácia bude možná pre osoby staršie ako 18 rokov. Ako rezort už skôr informoval, dovoz dávok očkovacích látok je predbežne naplánovaný ku koncu februára, samotné očkovanie začne následne. Celkovo má Slovensko zakontrahovaných 600-tisíc dávok tejto vakcíny.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaKoronavírusOp+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu