Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dátoví analytici v tom majú jasno: Pandémii dávame GAME OVER! Žiadna cunami ani katastrofa sa nekoná

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Omikron na Slovensku naďalej rastie, denne pribudnú desaťtisíce nových prípadov. Rovnako tak pribúdajú aj desiatky obetí. Aj keď situácia nie je naďalej stabilizovaná, viacerí sa už začali vyjadrovať o tom, že pandémia je pomaly, ale isto na ústupe. Podľa dátových analytikov je už omikron na špičke a už tu bude len a len lepšie.

Situácia s omikronom je podľa kompetentných stabilizovaná a aj z toho dôvodu sa rozhodli pre postupné uvoľňovanie opatrení. Napríklad, od utorka sa otvorili všetky obchody v režime základ, to znamená, že očkovaní, neočkovaní aj prekonaní si budú môcť nakúpiť v rôznych segmentoch. Okrem toho, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že do konca marca by sa obyvatelia Slovenska mohli vrátiť do bežného života.

Archívne VIDEO Situácia okolo OMIKRONU je pod kontrolou: Počet hospitalizovaných stúpa, od 15. februára sa spúšťa registrácia vakcínou Novavax

Situácia okolo OMIKRONU je pod kontrolou: Počet hospitalizovaných stúpa, od 15. februára sa spúšťa registrácia vakcínou Novavax (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Avšak, podľa analytikov z Dáta bez pátosu situáciu okolo aktuálnej vlny zvládame. Vo veľkom testujeme, liečime pacientov a tých, ktorí to potrebujú aj hospitalizujeme. Úmrtia-obete na minimách a pod 20 denne, čo je na úrovni Dánska, Portugalska, Fínska a Belgicka. Nižšie ako Izrael a Grécko. Zvládame vlnu omikron zatiaľ v premorenej krajine veľmi dobre. V počtoch obetí za týždeň sme už 2 týždne okolo 30. miesta v Európe. Nikto o tom nepísal? Nebola a nie je to “fatálna” správa a “nerobí titulky”. Tak už viete. Ostatné krajiny nás v počtoch pandemických obetí na 1 milión obyvateľov skôr dobiehajú, ešte bude pandemický záverečný komentár a zúčtovanie zaujímavé,“ upozornili na sociálnej sieti.

Game over

Ako dodali, nemocnice príjmy zvládajú a pacientov v nemocniciach je menej ako 2500 a výjazdy sanitiek zvyčajne skončia len domácou opaterou a nie odvozom do nemocnice na urgent či infekčné oddelenie. Poukázali tiež na to, že na umelej pľúcnej ventilácii je niečo viac ako sto pacientov a na JIS je 253 pacientov. Okrem toho sa podľa ich slov na Orave vyprázdňuje nemocnice v Trstenej, ktorá mala špičku ako prvá. A táto vlna bola oveľa vyššia, ako tá v delte.

Hospitalizácie na koronavírus
Zobraziť galériu (2)
Hospitalizácie na koronavírus  (Zdroj: TASR/AP)

Testovaním lámeme rekordy v pozitivite PCR testov. Ideme na minimálne 40 cyklov, čo tiež pomáha (Peking na 35). Niektoré okresy majú pozitivitu 70%. Tam sa v rade a v ordináciách na testovanie nakazili aj tí 3 negatívni z 10. Máme 300,000 pozitívnych za 14 dní (PCR+AG). Napriek tomu nekolabuje ani ekonomika, ani doprava, ani služby, ani hasiči a záchranky, ani smetiari. Ale hystéria a panika bola. Hlásenia o “nebude to fungovať” od Mikuláša. Už 2 mesiace sme v OK móde,“ konštatovali dátoví analytici.

A aj keď sa v mnohých školách neučilo z dôvodu zatvorenia škôl pre zlú epidemickú situáciu, v súčasnosti by to malo znamenať zlepšenie situácie, a to aj rovnako v prípade univerzít. Na tých sa v súčasnosti rozbehol letný semester a mnohé z nich budú do konca februára fungovať v online režime vyučovania. Rovnako tak skončil aj povinný režim OTP v zamestnaniach, čo znamená, že neočkovaní a neprekonaní zamestnanci sa už nebudú musieť pravidelne testovať pri príchode do práce. Avšak, testovanie v školách naďalej pokračuje a denne nás to stojí obrovské peniaze. Poukázali pritom na skúsenosti z Čiech, kde sa tento týždeň testuje v školách poslednýkrát.

 

OMIKRON NA ŠPIČKE📈📉 ROZLÚČKA S PANDÉMIOU 🤞 Zvládame, testujeme, izolujeme, niektorých hospitalizujeme, liečime,...

Posted by Dáta bez pátosu on Monday, February 14, 2022

Celoštátne testovanie nie je zadarmo. Je možno bezplatné, ale nie zadarmo. Nič nie je zadarmo. Denných 35,000 PCR testov stojí štát rovných €1,5 milióna. Za to by mohlo ísť 15 tisíc detí “zadarmo” na týždenný ozdravný pobyt. Každý deň! Štát by namiesto úpravy OP+ režimov mal porozmýšľať nad návratom do normálu, zavesiť dátum návratu na akceptovateľné hodnoty počtu pacientov v “zlom stave”. Aby nás príchod jari a odchod pandémie neprekvapil “pozatváraných”,“ upozornili dátoví analytici. Na záver uviedli, že už sme pomaly na konci vlny, a to aj napriek tomu, že omikron prišiel neskôr, ako sa očakávalo. „Game over,“ uzavreli.

 

 

 

Viac o téme: ŠkolyPandémiaAnalyticiDáta bez pátosuDátoví analyticiZatvorené školyVlna omikronu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu